logo F1online.sk

Enzo Fittipaldi utrpel vlani pri hororovej nehode v Džidde krvácanie do mozgu

Helmut Marko a Enzo Fittipaldi
© Twitter/Enzo Fittipaldi
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 11. 2022

Spomínate si ešte na štart pretekov Formuly 2 počas minuloročnej Veľkej ceny Saudskej Arábie? Pilot ART Théo Pourchaire vtedy zostal stáť na trati a brazílsky mladík Enzo Fittipaldi sa mu už nestihol vyhnúť. Opakované zábery nám réžia dlho neukazovala, ale nakoniec nám po relatívne dobrých správach všetkým odľahlo. Ako sa však ukázalo, situácia nebola vôbec dobrá.

Pourchaire z nehody vyviazol relatívne bez ujmy a vystúpil po vlastných. Enzo Fittipaldi utrpel nejaké zranenia, hlavne v oblasti dolných končatín. Vnuk dvojnásobného šampióna Emersona Fittipaldiho a brat testovacieho pilota Haasu Pietra Fittipaldho však utrpel takisto aj poranenia hlavy. S odstupom dvanástich mesiacov to médiám priznal práve Pietro.

„Minulý rok mal obrovskú nehodu, pri ktorej si zdevastoval pätu,“ povedal Enzov starší brat, ktorého cituje PlanetF1.

„Veľa ľudí o tom nevie, ale keď som vlani po sezóne tu v Abú Zabí testoval s Haasom, dostal som COVID a zostal tu zaseknutý na štrnásť dní v karanténe. On v tom čase letel domov a v skutočnosti utrpel krvácanie do mozgu, ktoré objavili a nakoniec skončil v nemocnici.“

„Bolo to veľmi silné krvácanie do mozgu, takže ho museli operovať a podobne. Mysleli sme si, že sa Enzo nestihne vrátiť na začiatok novej sezóny,“ hovorí Pietro Fittipaldi.

„Iste, dostal sa z toho, ale bolo to tesné a vracal sa so zranením päty, ktorá ešte nebola úplne zdravá,“ dodal.

Krátko po nehode Enzo na sociálnych sieťach priznal „len“ zlomeninu päty, keď napísal: „Som veľmi vďačný, že mám len zlomeninu päty a nejaké drobné tržné rany a modriny.“ FIA k tomu neskôr dodala, že utrpel „poranenia na ľavom obočí.“

O dvanásť mesiacov neskôr Enzo zakončil svoju sezónu vo Formule 2 veľmi dobre, keď po tesnom závere nakoniec obsadil ôsme miesto. Pred koncom ročníka sa stal členom akadémie Red Bullu, ktorá by mala v budúcom ročníku pomerne zásadne obmeniť svoje zloženie.

„V prvých dvoch pretekoch sa trápil, ale potom bola jeho sezóna skutočne skvelá, keď šesťkrát vystúpil na pódium a bojoval o najlepšiu trojku v celkovom hodnotení. Nakoniec to neskončilo úplne najlepšie, ale aj tak si počínal dobre a som nesmierne šťastný, že podpísal s Red Bullom. Viem, aký dobrý Enzo je a jeho snom určite bude Formula 1,“ povedal Fittipaldi.

Ten sám vie, ako veľmi motoršport bolí. V roku 2018 si totiž pri nehode v kvalifikácii na vytrvalostné preteky v Spa zlomil obe nohy.