logo F1online.sk

Všetci sme na jednej lodi a všetci chceme to isté, znie z Red Bullu

Max Verstappen
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 11. 2022

Keď to porovnáme s nedeľou po Veľkej cene Sao Paula, tak to až pôsobí dojmom, akoby v Red Bulle navštívili tú najlepšiu manželskú poradňu na svete. Pérez sa vo štvrtok ospravedlnil, v sobotu chlapci obsadili prvý rad a rozdávali úsmevy i objatia. Táto veľká šťastná rodina má pred sebou v nedeľu posledné dve úlohy – dostať Sergia Péreza na celkové druhé miesto jazdeckého šampionátu a zvíťaziť. Rozohrané to zatiaľ majú na výbornú.

Prvé a druhé miesto do nedeľných pretekov. Ideálna pozícia pre Maxa Verstappena vybojovať svoje pätnáste víťazstvo v sezóne a pre Sergia Péreza rozhodnúť súboj s Charlesom Leclercom o celkové druhé miesto vo svoj prospech. Problémy z minulého týždňa sú zdá sa zažehnané a v Abú Zabí to je opäť ten starý dobrý Red Bull.

„Pri spätnom pohľade treba povedať, že sme v Brazílii urobili zopár chýb. Nepomohlo nám ani to, že sme mali iba jeden tréning, po ktorom sa muselo všetko uzavrieť. Niekedy vám to môže pomôcť a zafunguje to, ale v tomto prípade sa nám to nepodarilo poskladať správne. Pár veciam sa nám podarilo porozumieť a tu sme dokázali, že keď máme auto pod kontrolou, dopadne to skvelo,“ povedal po skončení kvalifikácie Max Verstappen.

Aj keď to vyzeralo ako hladká jazda za pole position, nebolo tomu úplne tak. Maxova sobota sa nezaobišla bez problémov. „V Q1 som mal v aute dobrý pocit, ale potom sme v Q2 obuli čerstvé pneumatiky a nemal som na nich žiadnu priľnavosť v zadnej časti, náhodne sa to kĺzalo a nechápal som tomu,“ hovorí Verstappen.

„Potom v Q3 som chcel vyjsť z garáže pred prvým kolom, no keď som naštartoval motor, celé sa to vyplo. Museli sme reštartovať auto a na trať vyšli trochu neskôr. S tým prvým kolom som však bol spokojný, z ničoho nič tie problémy z Q2 zmizli a všetko bolo opäť normálne. V druhom kole išlo všetko podľa plánu, poskytol som Checovi zákryt a stále dokázal zlepšiť svoje kolo, takže to dopadlo super,“ dodal Max.

Nezostáva teda iné, než v posledných pretekoch sezóny dokončiť dobre načatú prácu. Brazília je zabudnutá a teraz sa tím sústredí na svoju poslednú úlohu. „Všetci sme na jednej lodi a všetci máme rovnaký cieľ, chceme vyhrať preteky a zároveň sa uistiť, že Checo v nedeľu skončí pred Charlesom,“ odkázal Verstappen na záver.

Jeho slová potvrdzuje aj tímový kolega Sergio Pérez. Red Bull zažehnal svoje brazílske problémy, ako tie na trati, tak tie komunikačné. Svoju sobotnú úlohu tím splnil, teraz je na rade tá nedeľná.

„Určite ideme do nedele s väčšou sebadôverou než v Brazílii. Naše preteky by mali byť lepšie a môžeme pretekať tvrdšie. Z tohto pohľadu sme na tom lepšie než pred týždňom,“ povedal po kvalifikácii Sergio Pérez.

„Celkové druhé miesto je určite lepšie než tretie. Dáme do toho všetko a pre históriu tímu by bolo pekné, keby sme získali prvé aj druhé miesto. Tímu na tom záleží a bol by to veľmi dobrý výsledok za takúto sezónu,“ dodal mexický pretekár.