logo F1online.sk

Russell už stihol telefonovať rodine: Toto patrí im aj môjmu tímu!

George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 11. 2022

Prvé víťazstvo v kariére vo Formule 1 je vždy veľká vec. Georgeovi Russellovi sa to podarilo na 81. pokus. Po rokoch strádania vo Williamse a ťažkom začiatku sezóny s Mercedesom sa nakoniec dočkal zaslúženej odmeny. Na Veľkej cene Sao Paulo po prvýkrát vo Formule 1 vystúpil na najvyšší stupienok a bola to pocta vskutku zaslúžená.

George si to v Brazílii vyjazdil. Síce si trochu „pomohol“ piatkovou chybou, ale v sobotnom šprinte predbehol na trati Maxa Verstappena a v nedeľných pretekoch urobil všetko správne. Okrem iného za sebou dokázal udržať svojho tímového kolegu, sedemnásobného majstra sveta Lewisa Hamiltona.

Bolo to práve tu na Interlagose, kde v roku 2017 v prvom voľnom tréningu načal svoju kariéru vo Formule 1. Na tom istom mieste o päť rokov neskôr vybojoval aj svoje prvé víťazstvo.

„Sú to neuveriteľné emócie. Bola to dlhá cesta, po ktorej sme sa ja a moja rodina vydali. Potom začala naša jazda vo Formule 1 s Williamsom, boli tu trápenia, vzostupy aj pády, tak príchod do Mercedesu, kde sme sa začiatkom sezóny taktiež trápili,“ povedal po pretekoch George Russell pre Sky Sports.

„Pre mňa osobne boli tieto posledné preteky náročné a pred Mexikom som musel podstúpiť akýsi mentálny reštart. A odjazdiť tieto preteky… Lewis bol za mnou a tie kolá boli nekonečné. Pozeráte sa do svojich spätných zrkadiel a vidíte tam Lewisa Hamiltona, dobre som vedel, aký bol rýchly. Odjazdil som preteky svojho života a vedel, že ide o víťazstvo. Som šťastný a hrdý na celý tím,“ zakončil svoju rozsiahlu odpoveď Russell.

Nebolo to vôbec jednoduché. Keď to so svojím McLarenom odstavil Lando Norris, prišiel Russell o všetko, čo si v priebehu pretekov vyjazdil. Musel si tak po dobu dvanástich kôl kontrolovať spätné zrkadlá a držať si od tela sedemnásobného majstra sveta Lewisa Hamiltona.

„Veril som si a veril som svojmu tímu, hlavne jadru okolo asi šiestich inžinierov, s ktorými sme si sadli a trochu sa zresetovali. Vedeli sme, že keď všetko poskladáme dokopy, môžeme poraziť kohokoľvek,“ hovorí Russell.

„Keď máte tímového kolegu ako Lewis, je ťažké podávať každý týždeň tie najlepšie výkony, pretože počas každej jazdy ide do toho naplno. Cítim sa poctený tým, že ho mám po svojom boku a veľa sa od neho učím. Skutočne ma tlačí dopredu.“

Na otázku, komu po tomto úspechu zavolá ako prvému, George odpovedal: „Už sa stalo, mal som veľký skupinový hovor s rodinou, bratom, sestrou, mamou, otcom, priateľkou, aj neterou a synovcom. Bola to dlhá cesta a skutočná tímová práca, od tímu až po rodinu. Toto patrí im.“