logo F1online.sk

Zaskočený Verstappen: Softy by nám nepomohli, takúto degradáciu som nečakal

Max Verstappen, Kevin Magnussen a George Russell
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 11. 2022

Veľká cena Sao Paula zažila v sobotnom šprinte veľmi nečakaný zvrat. Red Bull sa z nejakého dôvodu ocitol v nevýhode a žeby tomuto tímu Interlagos vôbec nesedel? Alebo snáď urobili inžinieri chybu pri nastavení? Max Verstappen totiž nestíhal tempu Mercedesu a ani Carlosa Sainza.

Zdalo sa, že by za jeho trápením mohol byť poškodený monopost, keďže holandský pretekár v priebehu šprintu hlásil, že prešiel po nejakých úlomkoch. Boli sme teda veľmi zvedaví, ako po pretekoch vysvetlí pomalé tempo svojho monopostu.

Ukázalo sa však, že za tým nemuselo byť žiadne poškodenie, keďže Max ho ani v jednom z rozhovorov nespomenul. Naopak, za dôvod sobotného neúspechu označil až nečakanú degradáciu pneumatík.

„Z nejakého dôvodu to bolo ťažšie než sa očakávalo,“ priznal po skončení šprintu Verstappen. „Nečakal som takú degradáciu, ale ani na softoch by sme neboli dostatočne rýchli. Je celkom jasné, že sa trápime s pneumatikami, čo sa smerom do zajtrajška pokúsime napraviť, hoci sa toho nedá urobiť veľa. Horšie to však byť nemôže.“

Tomu sobotu skompromitoval aj súboj s Carlosom Sainzom, pri ktorom si dosť výrazne poškodil predné krídlo. Ako však sám hovorí, aj bez toho by konečný výsledok nebol odlišný. „Bol to drobný kontakt, ale zlomilo to moju koncovú lištu a tiež to trochu narušilo štruktúru predného krídla. Našťastie neodpadlo celé. Na konci dňa by som však beztak lepší ako štvrtý neskončil, či už s celým predným krídlom alebo poškodeným,“ dodal Verstappen.

Takéto správy sme rozhodne nečakali a bude to ešte prekvapujúcejšie. Holandský pretekár si totiž v nedeľných pretekoch na Mercedes vôbec neverí. „Vyzerajú neporaziteľne, ale zanalyzujeme to,“ povedal Max.

O nič optimistickejší nebol dvojnásobný šampión ani pred mikrofónmi britskej Sky Sports a jeho slová musia fanúšikom Mercedesu znieť ako rajská hudba. Skutočne to totiž vyzerá, akoby Red Bull trpel omnoho väčšou degradáciou než ostatní a sami to vôbec nečakali. Spomeňme si pritom na Rakúsko, čo bol taktiež šprintový víkend s jedným voľným tréningom a aj tam Verstappen prehral po súboji s Charlesom Leclercom.

„Rozhodnutie obuť stredne tvrdé pneumatiky sa javilo ako správne, ale nevyšlo to. Myslím si však, že aj na tých mäkkých by som bol príliš pomalý. Jednoznačne sme trpeli prílišnou degradáciou pneumatík. Zanalyzujeme to, ale nie som si istý, či toho môžeme pred nedeľou urobiť veľa,“ povedal Verstappen.

„Keď máte oveľa väčšiu degradáciu než ostatné tímy, tak nezáleží na tom, aké pneumatiky obujete. Musíme sa to pokúsiť zlepšiť a potom by mali fungovať všetky zmesi pneumatík,“ dodal Max.

Súvisiace články