logo F1online.sk

F1 zvažuje zmenu šprintového formátu. Uvidíme dve kvalifikácie?

Po štarte šprintu na VC Emilia Romagna 2022, Charles Leclerc
© LAT Images/Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 11. 2022

S týmto formátom asi nikdy nebudú spokojní všetci, ale ako to spraviť, aby boli aspoň niektorí spokojnejší? Zvlášť, keď nás v budúcom roku čaká šesť a nie „iba“ tri šprinty. Formula 1 uvažuje o ďalšej úprave formátu týchto víkendov.

Veľká cena Brazílie je tretím a zároveň posledným šprintovým podujatím sezóny. To znamená, že podobne ako v Imole a na Red Bull Ringu, aj teraz máme skvelú príležitosť porozprávať sa o tejto myšlienke, pochváliť ju, navrhnúť zmeny alebo si na nej vybiť svoju frustráciu. Rovnako ako taký Max Verstappen, ktorý sa radí k tým úplne najväčším kritikom šprintov.

„Úprimne, nie som ich veľkým fanúšikom, pretože nemám pocit, že skutočne pretekáme,“ prehlásil Verstappen. „Môžete získať pár bodov, ale tiež viete, že nemôžete riskovať, pretože až v hlavných pretekoch sa skutočne bojuje o body. Nezastavuje sa v boxoch, takže skrátka obujete gumu, ktorá vydrží celú ich dĺžku, však?“

„S týmito autami je pretekanie možno o niečo lepšie, ale neuvidíte veľa predbiehacích manévrov, pokým sa niekto neocitne mimo pozície, na ktoré patrí. Pre mňa to teda nie je taká zábava,“ dodal Max.

Formula 1 má zelenú a v budúcom roku môže zorganizovať šesť šprintov. V súčasnosti sa pracuje na ich plánovaní, vrátane výberu dejísk. Podľa viacerých zdrojov sa v súčasnosti uvažuje, že sobotňajšie podujatie bude úplne samostatné a nebude ovplyvňovať štartový rošt nedeľných pretekov. To by mohlo prispieť k tomu, aby sa jazdcom oplatilo viac riskovať.

Ak ste fanúšikom Formuly 2 alebo Formuly 3, tak formát týchto juniorských sérií by mohla Formula 1 napodobniť. Nie je známe, či sa chystá samostatná kvalifikácia pre šprint miesto zbytočného druhého tréningu, no v každom prípade by poradie na rošte nedeľných pretekov určila piatková kvalifikácia a na tomto poradí by výsledky šprintu nič nezmenili. Či sa poradie na štarte šprintu určí v samostatnej sobotnej kvalifikácii, piatkovej „riadnej“ kvalifikácii alebo nejakým kľúčom s obráteným roštom ako v F2 alebo F3 zatiaľ nevieme.

Súvisiace články