logo F1online.sk

Vettel priznal, že nad odchodom z F1 uvažoval už v roku 2019

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 11. 2022

Nie je tomu tak dávno, čo štvornásobný majster sveta Sebastian Vettel verejnosti oznámil, že sa po sezóne rozlúči s kráľovnou motoršportu. Vekovo pritom ešte do starého železa rozhodne nepatrí, veď len dnes máme na štartovom rošte hneď niekoľko pretekárov, ktorí sú od 35-ročného Nemca starší. O to viac je prekvapujúca informácia, že bývalý jazdec Red Bullu či Ferrari uvažoval nad ukončením kariéry pôvodne už pred troma rokmi, a teda v roku 2019.

V roku 2019, keď Vettel ešte pretekal za Ferrari, sa Taliani rozhodli nahradiť odchádzajúceho Kimiho Räikkönena mladým, len 21-ročným Charlesom Leclercom. Tu nastal kameň úrazu. Nemec a Monačan síce spolu po ľudskej stránke vychádzali, no francúzsky hovoriaci pretekár svojho skúsenejšieho a staršieho tímového kolegu po výkonnostnej stránke značne predčil. Veľmi to pripomínalo ročník 2014, kedy Vettela rovnako zatienil mladší Daniel Ricciardo.

Nečudo, že Vettel začal o sebe pochybovať. Dokonca až do takej miery, že zvažoval svoj koniec v najvyššej motoristickej súťaži.

„Leclerc nebol zaťažený sklamaním,“ uviedol Sebastian Vettel pre Der Spiegel. „Leclerc si sadol za volant a dupol na plyn. Niesol so sebou menšiu ťarchu. Jazdil tak, ako som sa vnímal ja počas mojich prvých rokov vo Formule 1.“

„Urobilo to so mnou niečo, čomu som nedokázal priamo porozumieť. Predošlé dva roky ma stáli toľko síl, aj psychických, a vzišiel som z nich naprázdno [Vettel skončil v sezóne 2017 ako aj 2018 v šampionáte na druhom mieste a nezískal tak titul, pozn. red.] Vtedy sa začali objavovať pochybnosti: Bude to ešte fungovať?“

Sezóna 2020 bola pre Vettela ešte horšia než tá predošlá. V celkovom poradí skončil v súťaži jednotlivcov až na trinástom mieste, keď získal len 33 bodov. Naproti tomu, Leclerc pozbieral takmer trojnásobne viac bodov ako Nemec.

Mentálne unavený víťaz 53-veľkých cien sa preto rozhodol kývnuť na ponuku Aston Martinu, v ktorého farbách strávil uplynulé dva ročníky. Zdá sa, že mu nová výzva prospela, obzvlášť v posledných niekoľkých pretekoch predvádza výkony, na aké sme boli u neho zvyknutí počas jeho najlepších rokov. Aston Martin však svojím dielom prispel k tomu, že šampión z rokov 2010 až 2013 odchádza.

„Stále som mal nejaké nezodpovedané otázky, ešte som sebe niečo potreboval dokázať,“ objasnil Vettel dôvody, pre ktoré sa aj napriek nie veľmi podarenému záverečnému pôsobeniu vo Ferrari rozhodol ďalej pokračovať v kariére. „´Zvládnem to ešte? Som dosť dobrý na to, aby som bojoval o popredné priečky vo Formule 1?´ Nie, prestup nebol chybou. Potreboval som získať čas na zodpovedanie si otázok. K môjmu odchodu z Formuly 1 však prispela aj skutočnosť, že momentálne nemám auto, s ktorým by som mohol ukázať, čo v skutočnosti dokážem,“ dodal na záver.

Súvisiace články