logo F1online.sk

Wolff: Poskakovanie nás stálo vyše osem mesiacov vývoja

George Russell
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Milan Kubala
Milan Kubala7. 11. 2022

Mercedes sa dnes už pomaly vracia do správnych koľají, no stálo ho to obrovské množstvo času a úsilia. Obávané poskakovanie monopostov vytrápilo inžinierov v Brackley, ktorí vraj počas posledných viac než ôsmich mesiacov neriešili prakticky nič iné, len ako upokojiť svoje auto. Aspoň tak hodnotí dopady poskakovania na výkonnosť Mercedesu Toto Wolff.

Strieborné šípy sa v úvode sezóny ani neunúvali s predstavovaním vylepšení. Uvedomovali si totiž, že kým neodhalia skutočné dôvody poskakovania, akékoľvek práce na aerodynamike monopostu budú potenciálne zbytočné. To spôsobilo obrovský časový sklz vo vývoji auta. Mercedes sa dnes snaží dohnať náskok Red Bullu, no červení býci sú priďaleko.

Toto Wolff však vidí svetielko na konci tunela. Mercedes by k nemu chcel doraziť na začiatku nasledujúcej sezóny, aj keď si uvedomuje, že toto svetielko sa zrejme bude vzďaľovať. “Myslíme si, že už rozumieme tomu, kde vznikla tá naša strata,” načal šéf Mercedesu otázku, či rýchly štart zabezpečí Red Bullu dominanciu aj do nasledujúcich sezón.

“Oni si prenesú niektoré zo silných stránok svojho auta, zatiaľ čo my sme stratili pravdepodobne osem až desať mesiacov vývoja, pretože sme nedokázali zistiť, čo vlastne nefunguje. Rozhodne nás čaká výzva,” pokračoval rakúsky biznismen. “Ale my všetci hľadíme ďaleko dopredu. Obaja naši jazdci, celý tím. Naša stajňa nebude posudzovaná na základe jedného roka alebo jedného víkendu. Ide tu o to, ako dokážeme bojovať o šampionáty z dlhodobého hľadiska.”

Mercedesu sa darí robiť výrazné kroky vpred. V posledných týždňoch sa dokonca dostal do lepšej formy ako samotné Ferrari, ktoré po prvých troch veľkých cenách navodzovalo dojem, že ho môžeme rovno korunovať.

Inžinieri z Brackley si však uvedomujú, že Brazília bude iná a Mercedes bude mať opäť aj tretieho súpera v podobe Ferrari. Vykompenzovať by to mohli jazdci. “Red Bull má v porovnaní s nami stále výhodu,” uznáva hlavný stratég James Vowles. “Nemyslím si, že to budú tie tri desatiny, ktorými nás porazili v kvalifikácii, ale v zostávajúcich pretekoch to bude niekoľko desatiniek.”

“Blížime sa čoraz viac. V porovnaní so začiatkom sezóny, keď sme sa trápili s postupom z Q1 alebo do Q3, teraz máme na dosah prvé víťazstvo. Ideme vpred,” teší sa 43-ročný Brit. “Na okruhu v Brazílii sa obyčajne obom našim jazdcom darilo, navyše nás čaká šprint, v ktorom sa dajú získať extra body. Ak tu máte monopost, ktorý na súpera stráca len pár desatiniek, tak sa vám niečo môže podariť.”

Súvisiace články