logo F1online.sk

Vettel: Neviem garantovať, že sa už do F1 nevrátim

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala7. 11. 2022

V Singapure, Japonsku a USA sme opäť videli starého dobrého Sebastiana Vettela. Mnohí ani nechceli uveriť tomu, že nemecký pilot sa už naozaj chystá odísť do dôchodku. A hoci 35-ročný Vettel ubezpečuje, že sa na nový život teší, formulový comeback vraj nevie stopercentne vylúčiť.

Rozlúčiť sa s Formulou 1 nebude jednoduché, veď Sebastian Vettel je s ňou zaláskovaný až po uši už od jeho troch rokov. Stala sa jeho každodenným chlebom a zmyslom života, ba nadnesene môžeme povedať, že akousi drogou. Aj on sám uznáva, že rok 2023 bude vnímať ako odvykací.

Podobne si od najprestížnejšej motoristickej série odvykal aj Michael Schumacher, Vettelov veľký vzor, no ani on neodolal a keď sa objavila ponuka na návrat, tak sa ňou nechal zlákať. Sebastian Vettel pripúšťa, že niečo podobné by sa mohlo stať aj jemu.

“Chcel by som to vylúčiť, ale nemôžem,” rozhovoril sa Sebastian Vettel o tom, či vie fanúšikom so stopercentnou istotou povedať, že ho čakajú posledné veľké ceny v kariére, pre nemecký Spiegel. “Nemám ani poňatia, aké budem mať chute o rok alebo o dva.”

“Toto je šport, do ktorého by ste sa po jedno-dvojročnej prestávke mohli vrátiť, no ja si želám, aby som o dva roky mohol povedať: Nie, ďakujem, už nepotrebujem pretekať,” pokračoval štvornásobný majster sveta, ktorý teraz bude musieť hľadať zdroje adrenalínu inde.

Ak príde comeback, tak určite nie v pozícii televízneho experta, tvrdí. “Rozhodne nebudem stáť pred kamerami s mikrofónom v ruke ako expert a nebudem zvestovať svoje múdrosti. Ani neviem, či budem vôbec sledovať preteky.”

“Celých šestnásť rokov bola Formula 1 mojím zmyslom života. Teraz od seba potajme očakávam, že dokážem žiť aj bez Formuly 1. Mám pocit, ako keby som šiel na odvykačku,” hľadá vhodnú analógiu Vettel.

Sledovanie pretekov F1 by pre Vettela mohlo mať podobný účinok ako ďalšia dávka pre človeka na odvykačke. Jednu dávku však predsa len dostane: Sebastian Vettel už oznámil, že sa predstaví na Pretekoch šampiónov 2023.

A možno by sa Vettel mohol stať ambasádorom Formuly 1, hoci táto myšlienka ho veľmi nenadchla. “Ak niečo robíte radi, veľmi sa k tomu pripútate. Ja chcem ísť opačným smerom, úplne sa odpútať a zistiť, aké to bude. Na svete je veľa iných vzrušujúcich vecí. Možno sa mi podarí otvoriť nové dvere a nájsť za nimi svoje šťastie.”

Nemec si pomáha príkladom svojho krajana Stefana Raaba, ktorý 25 rokov pôsobil v nemeckých televíziách ako producent, zabávač, hudobník či moderátor. Odvtedy sa však pred kamerami prakticky neobjavuje. “Stefan Raab bol všadeprítomný v celej nemeckej televízii a zrazu oznámil, že končí. Prakticky zo dňa na deň sa za ním zľahla zem.”

“Museli by sme sa jeho spýtať, či je šťastný. V prvom rade však obdivujem, keď sa niekto dokáže tak odpútať od pôsobenia na verejnosti, že si poviete — on sa od toho nestal závislý. Takéto nebezpečenstvo je obzvlášť spájané so športom,” doplnil.

Súvisiace články