logo F1online.sk

Ako na ľade, zhodnotil náročné mexické podmienky Verstappen

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 10. 2022

Prvý deň mexického víkendu máme za sebou a treba povedať, že nie sme príliš múdri. Krátky prvý tréning na „zelenej“ trati a potom testy pneumatík Pirelli. Tímy nemajú odjazdené poriadne pretekové simulácie, no ako sme sa vo Formule 1 už naučili, čím viac neznámych, tým lepšie pre divákov.

Popasovať sa s náročnými podmienkami vo vysokej nadmorskej výške mexického hlavného mesta bolo výzvou pre všetkých pilotov. Na vlastnej koži to okúsil aj Max Verstappen, ktorý v prvom tréningu dostal hodiny. Holanďan sa zo všetkých síl snažil skrotiť svoj Red Bull, no neuspel. Našťastie sa to však zaobišlo bez poškodení a mohol bez problémov pokračovať.

„Akonáhle som sa dostal mimo ideálnu stopu, bolo to ako na ľade. Driftoval som doľava, potom doprava a potom dupol na brzdu, aby som sa vyhol bariéram,“ povedal Verstappen o svojom „zážitku“ z prvého voľného tréningu.

„Na mäkkých pneumatikách to bolo v poriadku, ale tie boli vyhradené len na jednu jazdu. Druhý tréning bol opäť určený na testovanie pneumatík. Je to o niečo náročnejšie a podobne ako minulý víkend ideme trochu do neznáma. Treba však povedať, že na tvrdých gumách to bolo o niečo ťažšie.“

„Máme málo informácií, no na základe toho, čo sme skúsili, fungovalo všetko okej,“ dodal Max.

Jeho tímový kolega Sergio Pérez si svoje domáce podujatie užíva. Vo štvrtok priznal, že o víťazstve v Mexiku sníva, ale po takomto dni je ťažké povedať, či sa k nemu aspoň priblížil. Výsledky sa totiž čítajú ešte ťažšie než obvykle.

„Bolo to zložité ako obvykle tu v Mexiku. V tejto nadmorskej výške je všetko veľmi nestále, takže v týchto podmienkach je pomerne jednoduché urobiť chybu,“ povedal po piatku domáci matador. „Druhý tréning bol určený hlavne pre Pirelli, ale v tom prvom sme položili dobré základy. Zdá sa, že sme na tom dobre, ale Ferrari vyzerá byť silné a takisto Mercedes, takže to bude v sobotu tvrdý súboj.“

„Myslím si, že sa nám v prvom tréningu podarilo rýchlo dostať do rytmu, takže snáď nás čaká priamočiara sobota,“ dodal Pérez.