logo F1online.sk

Wolff: Ak máte psychické problémy, zájdite za špecialistom. Pri pive ich nevyriešite

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár1. 1. 2023

Šéf tímu Mercedes Toto Wolff, ktorý prednedávnom priznal dlhodobé problémy s duševným zdravím, hovorí, že muži by mali byť viac povzbudzovaní, aby hovorili o svojich pocitoch.

Podľa Wolffa by mali muži o problémoch duševného zdravia radšej hovoriť, než aby v tichosti trpeli. Sám ide príkladom, keď prezradil, že od roku 2004 dovedna absolvoval viac ako 500 hodín psychoterapie. Šéf Red Bullu Christian Horner následne pochválil Rakúšana za to, že zvýšil povedomie o tomto probléme.

O duševnom zdraví spomedzi jazdcov prehovorili Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Sebastian Vettel, Lando Norris či Daniel Ricciardo. Sedemnásobný majster sveta povedal, že v určitom náročnom období mal problém zostať pozitívny, zatiaľ čo jeho bývalý kolega Valtteri Bottas otvorene priznal, že mal problém s duševným zdravím počas svojej druhej sezóny vo Formule 1 v roku 2014. Ďalším do partie, ktorý otvorene prehovoril o problémoch s duševným zdravím, bol Lando Norris, ktorý sa nechal počuť, že počas svojej debutovej sezóny v najvyššej motoristickej súťaži mal problém uveriť v seba samého a dokonca trpel úzkosťami.

Jeden z najskúsenejších jazdcov vôbec a šampión z rokov 2010-2013 Sebastian Vettel poznamenal, že športové hviezdy by mali o duševnom zdraví hovoriť otvorenejšie. Táto téma by podľa neho nemala byť vnímaná ako tabu a psychické problémy ako znak slabosti.

Daniel Ricciardo sa zase pasoval s psychickými ťažkosťami počas nevydareného pôsobenia v McLarene. „Keď do niečoho dávaš tak veľa energie a nefunguje to, nastupuje smútok. Dostáva ťa to. V minulom roku som sa s duševným zdravím výrazne trápil,“ priznal sympatický Austrálčan. „Nebolo to moje obvyklé bujaré ja. Len veľmi neochotne by som privolil, keby ma niekto v tom čase pozval na večeru. Museli by ma prehovárať. Radšej som trávil čas osamote. Psychológa som vyhľadal už v minulom roku, bol to môj doposiaľ najnáročnejší rok.“

„Pretekanie je najmä o výsledkoch a diktuje aj vašu spokojnosť počas nedieľ. Ja som zanedbával moje priateľstvá a pomyslel si, že by bolo fajn sa o tom s niekým pozhovárať, aby sa tieto dve strany môjho života nestretli,“ uznal bývalý jazdec papájového tímu.

K problematike duševného zdravia sa vyjadril aj Toto Wolff. „Ak ste zažili udalosti, ktoré bolo ťažké prijať, či už to bol nejaký druh odmietnutia, poníženia alebo [pocit nedostatočnosti] – toto všetko sa mi stalo, keď som bol dieťa a potom mladý dospelý,“ priznal Wolff pre Channel 4.

„Teraz sa to azda snažím až prehnane kompenzovať, a tak som zmietaný medzi mojimi ambíciami a na strane druhej svojou minulosťou a tým, aký som bol v minulosti zraniteľný. Verím, že je dôležité byť otvorený, tak ako Lewis [Hamilton] a Nico [Rosberg] a ukázať, že sme v televízii a všetko sa nám zdá byť dobré. Pravdou však je, že nemôžete vedieť, čo sa deje v zákulisí, všetci do určitej miery trpíme, aj keď žijeme sen menom Formula 1,“ pokračoval Wolff, ktorý následne dodal: „Buď otvorený a hľadaj pomoc – s kamarátom pri pive to nevyriešiš. Preto chceme byť vzorom, aby sme povzbudili najmä mužov, aby s tým išli von a povedali, že potrebujú pomoc.“

Súvisiace články