logo F1online.skF1online.sk

Norris o ukradnutom bode za najrýchlejšie kolo: Keby sa to opakovalo, musíme spozornieť

Lando Norris
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala18. 10. 2024

Lando Norris mohol mať na konte o jeden bod viac, keby mu ho Daniel Ricciardo na konci VC Singapuru “neukradol”. Ubezpečuje, že na Austrálčana nemá ťažké srdce, no zdôrazňuje, že opakovanie takejto situácie by v McLarene začali brať vážne.

Náskok Maxa Verstappena sa postupne zmenšuje, no nie tempom, ktoré by fanúšikov McLarenu privádzalo do euforických stavov. Môžu za to chyby jazdca, tímu, vajatanie s tímovou réžiou, nešťastné súhry okolností a napokon aj najrýchlejšie kolo Daniela Ricciarda zo Singapuru.

Oba tímy Red Bullu vehementne odmietali, že by sa akokoľvek snažil pomôcť Maxovi Verstappenovi. Vraj šlo len o úprimnú rozlúčku s Formulou 1. Každý si z toho môže vziať to svoje, no hlavný Verstappenov rival necíti krivdu.

“Je možné, že na konci roka toto rozhodne. Ak to tak bude, tak čo už,” povedal Lando Norris po príchode do Austinu. “Ľudia však takéto veci robili roky. Viem, že načasovanie je zvláštne a ľudia rýchlo prichádzajú s nejakými závermi, ale závisí to od okolností. Tieto boli jedinečné.”

“Daniel vedel, že sú to jeho posledné preteky. Keby neboli a len by sa rozhodol zajazdiť najrýchlejšie kolo, tak by nad tým visel väčší otáznik a pravdepodobne by sme na to ako tím viac poukazovali,” zamyslel sa rodák z Bristolu.

Ricciardo sa však nerozhodol sám zajazdiť najrýchlejšie kolo pretekov, ale dostal pokyn od svojho pretekového inžiniera. Natískala sa preto otázka, či by taký istý pokyn dostal, aj keby bol v tej chvíli držiteľom najrýchlejšieho kola Max Verstappen, nie Lando Norris. Je isté, že juniorský tím by mal v tom prípade oveľa menšiu motiváciu dopriať Ricciardovi takúto rozlúčku.

Aby sa do budúcna predišlo podobným, hoci aj nevinným kontroverziám, FIA počnúc sezónou 2025 bod za najrýchlejšie kolo vymaže z pravidiel. Zrejme však ide skôr o preventívny krok ako priamu reakciu na Singapur — aspoň podľa Landa Norrisa by to tak malo byť.

“Viem, že menia pravidlá s výhľadom na nasledujúcu sezónu. Myslím si však, že by sme sa na to mali viac pýtať, keby sa taká vec opakovala, alebo keby sa stala tento či ďalší víkend,” pokračoval Norris, ktorý volil chápavý pohľad v súvislosti s Danielom Ricciardom; veď z padoku v Singapure sa mal s Austrálčanom dlho lúčiť a dokonca odchádzať z okruhu ako predposledný.

“Nechcem povedať, že to akceptujem, lebo to boli jeho posledné preteky. Ono to totiž nemalo nijakú relevanciu na jeho alebo ich šampionát, ale bolo to niečo, o čo som bol ukrátený. Daniela by som však nikdy neobviňoval, ani ich by som neobviňoval,” ubezpečuje. “Ak to bolo urobené s úmyslom, tak s tým, samozrejme, nesúhlasím a nemyslím si, že by s tým súhlasila Formula 1.”

S bodom za najrýchlejšie kolo vo všeobecnosti Norris nemá problém a pripomenul, že na rozhodnutie zrušiť ho nemal vplyv. “Ak by sa také veci opakovali, myslím si, že je to správne [zrušiť]. Nemyslím si však, že by sa mali pravidlá meniť len preto, že ľudia sa na to po Singapure pýtali. So mnou to nemá nič spoločné, je to skôr vec tímových manažérov, nie naša.”

Súvisiace články

Diskusia