logo F1online.skF1online.sk

Verstappen o vyjadreniach súperov: Tak funguje F1, v každom drieme farizej

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala21. 10. 2022

Tímy F1 sa posledné dva týždne predbiehali v tom, kto médiám poskytne kvetnatejšie vyjadrenie o tom, ako Red Bull porušil rozpočtový strop a aký prísny trest by mal dostať. Max Verstappen v tom vidí aj kus farizejstva, no ubezpečuje, že si z toho nič nerobí. Taká je vraj Formula 1.

Red Bull je teraz na križovatke ciest, pričom ani jedna nevyzerá veľmi vábne. Na jednej strane môže prijať dohodu, ktorú mu na základe finančných pravidiel ponúkla FIA, no tým by musel oficiálne priznať vinu za to, že v roku 2021 porušil pravidlá o rozpočtovom strope.

Christian Horner sa touto cestou nechce vydať, pretože z pohľadu PR by to bola katastrofa. Od začiatku až do dnešného dňa totiž skalopevne tvrdil, že Red Bull žiadne pravidlá neporušil. Čo by si mal človek pomyslieť o tom, že zrazu priznáva vinu?

Na druhej strane sa môže ohradiť a dohodu aj odmietnuť, čo celú vec posunie pred Rozhodcovský výbor F1 o rozpočtoch. Tým sa však vystavuje riziku, že mu FIA udelí penalizáciu v podobe straty bodov v šampionáte, prípadne mu zníži rozpočet pre nasledujúci rok. Tieto dva tresty totiž nie je možné udeliť v rámci vyššie spomenutej dohody.

Max Verstappen aj vo štvrtok v Austine trval na tom, že Red Bull je nevinný. “Sme o tom plne presvedčení. Preto s nimi o tejto veci diskutujeme, aby sme im vysvetlili, čo je podľa nás správne.”

FIA zverejnila výsledky vyšetrovania jeden deň po Holanďanovom zisku titulu. Toto načasovanie vnímajú veľmi citlivo najmä fanúšikovia Red Bullu, niektorí v ňom totiž vidia útok na Verstappena. “My sme vedeli, že k tomu [zverejneniu] dôjde, no skutočne sme presvedčení o tom, že máme pravdu.”

Na margo toho, či Red Bull prijme ponúknutú dohodu a prizná vinu, Verstappen zareagoval len krátko. “Uvidíme, keď nastane ten správny čas. Ak sa niekedy vlastne dostaneme do tejto fázy…”

Neskôr na margo porušenia rozpočtov pokračoval: “Zatiaľ nič nebolo oficiálne uzavreté. My ako tím vieme, s čím sa musíme vysporiadať. My sme mali veľmi jasný názor v tom, čo bolo podľa nás správne. Preto to ešte nie je uzavreté. A v konečnom dôsledku toto sa mňa netýka, je to vec medzi FIA a naším tímom.”

Súperi medzitým spochybňujú víťazstvá Maxa Verstappena a čistotu jeho titulu. Navyše aj tohtoročný monopost mal vraj profitovať z prekročenia minuloročného rozpočtového stropu, čo vrhá tieň pochybnosti aj na jeho druhý titul. Konkurencia hovorí o nutnosti prísne trestať.

Maxa Verstappena to nevyrušilo. “Myslím si, že v prvom rade to robia pre to, že sa nám darí. Snažia sa nás spomaliť všetkými zbraňami. Takto funguje Formula 1, každý je tu tak trocha farizej,” odkázal Holanďan uvedomujúc si, že každý tím i napriek svojim svätuškárskym vyjadreniam hľadá šedé zóny v pravidlách a keby nejakú našiel, skočil by po nej. V tom prípade by to bol Christian Horner, kto by sa ako prvý staval na barikády a žiadal exemplárne tresty za prípadné porušenia. “Ja to beriem, som s tým zmierený. My sa musíme koncentrovať len sami na seba.”

Súvisiace články

Diskusia