logo F1online.sk

Verstappen nepríde o pole position, vyviazol s napomenutím

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 10. 2022

Max Verstappen bude v nedeľu štartovať z pole position. Neukrátili ho o ňu ani komisári, ktorí sa ho za incident s Landom Norrisom rozhodli napomenúť v súlade s trestami z minulosti.

Lando Norris v Q3 dvakrát predbiehal Maxa Verstappena v zákrute 130R. Pred druhým pokusom už predbehlo všetko bez problémov a Red Bull mu neprekážal v ceste, no na začiatku tretej časti nechýbalo veľa a McLaren mohol skončiť v bariére či priamo vo Verstappenovi. Holanďan totiž v snahe rýchlo akcelerovať pretočil zadné kolesá a nedokázal sa udržať na pravej strane.

Komisári prihliadli na fakt, že Verstappen nemal svoje auto plne pod kontrolou, a preto boli o niečo miernejší pri vynášaní verdiktu. “Max Verstappen si bol vedomý toho, že pred ním sa nachádza Carlos Sainz a zozadu sa blíži Lando Norris,” píšu v zdôvodnení. “Rozhodol sa akcelerovať presne v tej istej chvíli, keď sa Lando Norris pokúsil Maxa Verstappena predbehnúť.”

“Žiaľ, v dôsledku nízkych teplôt pneumatík na aute Maxa Verstappena, pilot na moment stratil kontrolu nad autom, ktoré mu ustrelilo v protismere hodinových ručičiek,” pokračuje štvorica arbitrov v zložení Garry Connelly, Felix Holter, Mika Salo a Kazuhiro Cuge.

Lando Norris si v kokpite zrejme myslel, že Verstappen mu skrížil trať naschvál, no pred komisármi mal už viac informácií. “Lando Norris uviedol, že šlo o nešťastný incident, avšak je zodpovednosťou každého jazdca držať svoj monopost pod kontrolou.”

“Pokiaľ ide o trest, všetky predchádzajúce priestupky podobného charakteru vyústili v napomenutie, preto je aj v tomto prípade udelená podobná penalizácia,” dodávajú komisári. Pre Verstappena je to len prvé napomenutie v sezóne.

https://pbs.twimg.com/media/FeiKopYWAAIMn8F?format=jpg&name=4096x4096

Súvisiace články