logo F1online.skF1online.sk

Alpine víta Pierrea Gaslyho, podpísal s ním viacročný kontrakt

Pierre Gasly a Esteban Ocon
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala8. 10. 2022

Pierre Gasly sa už čoskoro rozlúči s rodinou Red Bullu, v ktorej prežil svoje motoršportové detstvo a ktorej vďačí aj za to, že si mohol zajazdiť vo Formule 1. Dnes však francúzsky jazdec chce rozprestrieť svoje krídla a verí, že sa mu to môže podariť práve vo francúzskom Alpine, s ktorým podpísal niekoľkoročnú zmluvu.

Alpine mal ešte pred pár mesiacmi o budúcnosť postarané. V tíme mal ostrieľaného Fernanda Alonsa a v zálohe Oscara Piastriho, megatalent medzi mladíkmi. Plány sa mu však rozpadli ako domček z karát, keď si Oscar Piastri podal ruky s McLarenom a Fernando Alonso oznámil svoj odchod do Aston Martinu.

Francúzska stajňa tak musela hľadať náhradu, ktorú objavila v osobe Pierrea Gaslyho. V rámci širšej prestupovej rošády, ktorú umožnil príchod Nycka de Vriesa do AlphaTauri, bude mať vo svojich službách dvoch francúzskych jazdcov vôbec prvýkrát od roku 1982, keď za Renault jazdili Alain Prost a René Arnoux.

“Teším sa z toho, že sa stanem členom rodiny Alpinu a otvorím novú kapitolu v mojej formulovej kariére,” hovorí Pierre Gasly, ktorý odchádza z AlphaTauri predčasne. Pôvodne mal totiž podpísaný kontrakt aj na rok 2023. “Jazdiť za tím s francúzskymi koreňmi je niečo veľmi výnimočné. Poznám silné stránky Alpinu, keďže v posledných rokoch som proti nemu pretekal, a ich dosiahnuté pokroky sú očividné, ambície zas ohromujúce.”

“Chcem sa poďakovať Red Bullu, keďže toto ukončí naše spoločné deväťročné putovanie. Len vďaka ich dôvere a podpore som sa stal pilotom Formuly 1, a výnimočné je aj to, čo sme so Scuderiou AlphaTauri dosiahli v posledných rokoch. Smerom dopredu chcem vložiť maximum úsilia a zužitkovať všetky moje skúsenosti, aby sme zabojovali o pódiá a aby som napokon v budúcnosti pomohol Alpinu v boji o tituly,” doplnil 26-ročný mladík z Rouen.

Pierre Gasly sa stane tímovým kolegom Estebana Ocona minimálne na dva roky, keďže Alpine hovorí o “viacročnom kontrakte”. Z pohľadu Alpinu ide o pomerne odvážny ťah. Gasly s Oconom boli v minulosti veľkí kamaráti — Esteban Ocon mal napríklad prvú motokáru od brata Pierrea Gaslyho —, no v juniorských šampionátoch sa z nich stali úhlavní nepriatelia. Dokážu zakopať vojnovú sekeru?

Gasly sa o to bude musieť pokúsiť. V Alpine totiž dostane viac priestoru ako v rodine Red Bullu, v ktorej sa už nemal kam posunúť. Červení býci dali prednosť Sergiovi Pérezovi, ktorý bude v dohľadnej dobe tímovým kolegom Maxa Verstappena.

Prezident Renaultu Luca de Meo hovorí, že prijatie ďalšieho Francúza do tímu nie je žiadna náhoda, no náhoda už je, že obaja pochádzajú z rovnakého regiónu ako Alpine. “Sme pyšní na to, že môžeme predstaviť francúzsku jazdeckú dvojicu na obdobie od roku 2023. Naše korene sú vo Francúzsku, značka Alpine sa narodila v Normandii, takže toto je tak trochu šťastná náhoda. Obaja budú jazdiť za náš tím a dúfam, že sa staneme symbolom hrdosti pre celé Francúzsko.”

Spokojný je aj šéf tímu Otmar Szafnauer, ktorý bude môcť odvrátiť pozornosť od jazdeckej otázky po tom, čo ho predchádzajúce vedenie nechalo v peknej kaši, keď nedokázalo podpísať riadny kontrakt s Oscarom Piastrim.

“Som veľmi šťastný, že Pierre sa k nám pripojí od roku 2023,” pridal pár slov Otmar Szafnauer. “Vo Formule 1 už dokázal svoj talent a my sa tešíme na to, že sme ho získali.”

“Náš tím má na nasledujúce sezóny stanovených niekoľko cieľov a ja pevne verím, že naša jazdecká dvojica skvele odzrkadľuje naše veľké ambície. Verím Pierreovi a Estebanovi, že spoločne dokážu motivovať tím a pomôžu mu pokračovať k týmto cieľom. Chcem sa tiež poďakovať Red Bullu za to, že sme sa dohodli na podmienkach, ktoré umožnili Pierreovi spraviť tento krok,” sňal klobúk aj pred súperom šéf Alpinu.

Súvisiace články

Diskusia