logo F1online.sk

Boli vraj takmer ako bratia. Prečo sa Gasly a Ocon nenávidia?

Pierre Gasly
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 8. 2022

Keď v priebehu belgického víkendu uzreli svetlo sveta špekulácie, podľa ktorých sa tím Alpine usiluje angažovať Pierra Gaslyho, aby nahradil Fernanda Alonsa, viacerí len zdvihli obočie. Veď to je ako opätovne spojiť Lewisa Hamiltona a Fernanda Alonsa, Lewisa Hamiltona a Nica Rosberga alebo dokonca Alaina Prosta a Ayrtona Sennu. Prečo však medzi krajanmi a rovesníkmi panuje taká nevraživosť?

Ich vzájomný vzťah pritom začal harmonicky. Koniec koncov, Ocon hrá v Gaslyho príbehu významnú rolu. Keď bol totiž Pierre ešte dieťa, zaujímal sa hlavne o futbal a dokonca aj hokej. Jedno stretnutie ich otcov však všetko zmenilo.

„Keď sme boli veľmi malí, možno sedem alebo osemroční, naši rodičia sa priatelili,“ spomínal Ocon v jednom z rozhovorov ešte v roku 2017.

„Vtedy som jazdil na motokárach a Pierre na rovnakom mieste hral futbal. Môj otec mu vtedy povedal: ‚Nechceš si vyskúšať Estebanovu motokáru?‘ Potom s futbalom skončil. Poznali sme sa teda už v úplných začiatkoch našich kariér,“ dodal Ocon.

Je celkom zaujímavé, že keď sa spomína detstvo súčasnej nastupujúcej generácie pilotov, Esteban figuruje vo viacerých ako „zlý chlapec“. Charles Leclerc svojho času povedal, že jeho rivalita s Oconom bola väčšia než napríklad s Maxom Verstappenom, a to napriek ich slávnemu „inčidentu“. Max bol ako mladík s Estebanom taktiež „na nože“ a ich boje sa preniesli dokonca aj do Formuly 3. Bolo by nesmierne zaujímavé vedieť, čo bežalo Oconovi hlavou, keď na Veľkej cene Brazílie 2018 zostrelil Verstappena v druhej zákrute.

Komplikované vzťahy má aj so svojím krajanom Gaslym, hoci Ocon o nich na verejnosti takmer nehovoril. Ťažko sa hľadajú nejaké vyjadrenia pilota Alpinu o jeho vzťahu s krajanom, s ktorým vyrastal. Gasly naproti tomu o vzťahu s Oconom prehovoril viackrát a on je autorom onoho výroku: „Začal som ho porážať a jemu sa to nepáčilo, takže už nie sme priatelia.“

Nebolo tomu tak však vždy.

„Zvykli sme spolu tráviť veľmi veľa času a spolu sme aj trénovali. Strávili sme spolu naozaj fantastické chvíle,“ spomínal Gasly pred rokmi v podcaste Beyond The Grid.

„Boli sme takmer ako bratia, pretože keď ste mladý, potrebujete neprestajne jazdiť. Takto sme spolu trávili čas. Myslím si, že to bolo super, oboch nás to nesmierne poháňalo dopredu. Obaja máme veľmi súťaživého ducha a boli sme veľmi dobrí priatelia túžiaci jeden druhého poraziť.“

„V istom okamihu sa však náš vzťah, bohužiaľ, veľmi zhoršil. Bolo to v čase, keď sme v motokárach začali bojovať vo svetovom pohári, na majstrovstvách Európy a v národnom šampionáte,“ povedal Gasly.

Všetko sa definitívne rozpadlo v roku 2009, keď si chlapci skrížili zbrane v súboji o Bridgestone Cup. Gasly sa vtedy pokúsil o predbiehací manéver v poslednej zákrute posledného kola. Chcel ukoristiť tretie miesto. Nasledoval kontakt a Pierre sa napokon dostal dopredu, kým Esteban sa po kolízii musel uspokojiť so štvrtým miestom. O rok neskôr sa situácia zopakovala v opačnom garde. A bolo hotovo. Priateľstvo nadobro skončilo. Po roku 2009 už bolo vzájomných súbojov a incidentov priveľa na to, aby to ich priateľstvo vydržalo.

„Snažil som sa udržať náš vzťah nad vodou. Niekoľkokrát som prišiel za ním a povedal mu: ‚Dobre, už prestaňme s tými hlúposťami, ja si budem robiť svoje a ty si rob svoje.‘ Nikdy mi však nedal najavo, že by so mnou chcel vychádzať v dobrom,“ povedal Gasly, ktorý priznal, že ani čas nezahojil ich staré rany.

„Čakal som, že z jeho strany príde ospravedlnenie, ktoré však nikdy neprišlo. Už toho veľa nenarobím,“ povedal Gasly s dodatkom, že Ocon ho sklamal, aj keď si prial, aby medzi nimi vznikol nejaký vzájomný rešpekt, ktorý sa v dôsledku týchto udalostí stratil.