logo F1online.sk

Verstappen: Predné pneumatiky sa vzniesli do vzduchu a bolo to…

Max Verstappen
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 10. 2022

Napriek všetkým príkoriam nevyzerala Veľká cena Singapuru pre Maxa Verstappena vôbec tak zle. V istom momente sme si mysleli, že bude môcť pomýšľať minimálne na pódium. Jeho manéver na Landa Norrisa však skončil absolútnou katastrofou a tiež znamenal, že v Singapure sa žiadne majstrovské oslavy nekonajú.

Maxa postretlo v nedeľných pretekoch množstvo komplikácií. Najprv nevydarený štart, potom zaseknutý za Vettelom, potom zaseknutý za Alonsom a nakoniec zaseknutý za Norrisom. Oba výjazdy bezpečnostného vozidla boli pre Verstappena požehnaním, keďže mu umožnili dotiahnuť stratu na čelo, ktorá medzitým rástla.

„Uvoľnil som spojku a aktivoval sa anti stall,” zhodnotil najprv svoj nevydarený štart do pretekov Verstappen. „Musím zanalyzovať, prečo sa to stalo. Takto však, samozrejme, stratíte množstvo pozícií.“

„Snažil som sa následne pár ľudí predbehnúť, niektoré manévre sa mi aj podarili, no potom som sa zasekol v DRS vlaku. Všetci mali svoje pneumatiky dobre zahriate, takže bolo naozaj ťažké súperov nasledovať,“ dodal.

Pri druhom reštarte to navyše vyzeralo veľmi nádejne. Trať bola suchá a Max piaty na čerstvých gumách, rovnako ako všetci ostatní. Hneď v piatej zákrute sa pokúsil predbehnúť štvrtého Landa Norrisa, no tento pokus skončil katastrofou.

„Mali sme šťastie, že niektorých postihli problémy. Boli sme na piatom mieste, no môj pokus dostať sa cez Landa na štvrté… Skrátka, dostal som sa vedľa neho a nebrzdil neskoro, ale auto narazilo do zeme. To miesto je hrboľaté a mal som tam problémy, keďže sa auto odrážalo od zeme. Mimo ideálnej stopy to zrejme bolo ešte horšie. Akonáhle som dupol na brzdu, predné kolesá sa vzniesli do vzduchu a bolo to. Mohol som ísť akurát rovno do výbehovej zóny,“ opísal Max rozhodujúci moment svojich pretekov.

„Pneumatiky boli zničené, auto postihli masívne vibrácie a bolo potrebné obuť nové gumy. Z posledného miesta sa mi podarilo vrátiť na body, ale to nie je výsledok, aký sme chceli,“ dodal Verstappen.

Majstrovské oslavy sa tak v Singapure nekonali. Napriek dnešnej bodovej strate je však celkom reálne, že sa uskutočnia v Japonsku. Majstrovská matematika je tentokrát pomerne jednoduchá: keď Max zvíťazí a zajazdí najrýchlejšie kolo, výsledok Charlesa Leclerca ani Sergia Péreza ho nemusí zaujímať. V prípade akéhokoľvek iného výsledku všetci spoločne „nažhavíme“ naše kalkulačky.

„Samozrejme, siedme miesto je lepšie než ôsme, ale kvôli siedmemu miestu som sem neprišiel. Už od voľných tréningov to bol neuveriteľný zmätok,“ povedal Verstappen, ktorý dúfa, že v Suzuke sa to jeho tímu podarí zmeniť.