logo F1online.sk

Verstappen je jeden z najrýchlejších pilotov vôbec, hovorí Norris

Max Verstappen a Lando Norris
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 9. 2022

Ako budeme kariéru Maxa Verstappena hodnotiť po rokoch? Je takmer isté, že po tejto sezóne bude mať na konte dva tituly majstra sveta, čo sa v dejinách podarilo len šestnástim ďalším pilotom. Okrem toho zvíťazil celkovo 31-krát, lepší sú v tejto štatistike už len šiesti muži. Aj pilot McLarenu Lando Norris radí holandského pretekára „tam hore“ medzi tých najlepších.

Jedno víťazstvo Maxa delí od vyrovnania Fernanda Alonsa, ktorý sa v počte víťazstiev momentálne nachádza na šiestom mieste historických tabuliek. Iste, každý takýto zápis treba vnímať v kontexte určitej doby, keďže v dávnych dobách sa každý rok nejazdilo toľko veľkých cien. Stále je to však pozoruhodné číslo, keď uvážime, že Max v piatok oslávi 25. narodeniny a v nedeľu možno aj druhý titul majstra sveta.

„Odviedol úžasnú prácu – veľmi pôsobivú. Podobne ako Lewis Hamilton v minulých rokoch. Keď máte auto, ktoré dokáže dosahovať takéto výsledky a vyhrávať preteky, ste to vy, kto má využiť svoju príležitosť,“ povedal pre Sky Sports Lando Norris.

„Dokonca aj v prvom, druhom a treťom tréningu jazdí Max na limite, nikdy nie pod ním. V prvom tréningu pri svojom prvom pokuse za celý deň sú jeho časy rýchlejšie, než aké my dokážeme zajazdiť, dokonca aj v kvalifikácii!“

„Je to jeden z najtalentovanejších jazdcov, aký kedy bol vo Formule 1 a tiež jeden z najrýchlejších. Nepochybujem o tom, že tento rok získa svoj druhý titul a v budúcnosti pravdepodobne pridá ešte niekoľko ďalších,“ dodal Norris.

Ten sa s Maxom pozná veľmi dobre. Obaja patria k tej istej generácii, hoci Lando je o dva roky mladší, takže sa na trati nestretávali tak často. Aj Norris je však odborníkmi hodnotený ako veľmi talentovaný pretekár. V kariére však zatiaľ nemal v rukách auto, s ktorým by to mohol pretaviť do väčších úspechov.

„Niekedy musíte vedieť, že nevyhráte preteky o jeden, dva, tri, päť alebo desať rokov, ale vaša príležitosť príde možno až o dvanásť rokov. Niekedy to je frustrujúce, pretože máte pocit, že v niektorých obdobiach by ste si zaslúžili viac. Bez ohľadu na to, koľko tvrdej práce ste do toho vložili, príde chlapík, ktorý úplne v pohode zajazdí tie najľahšie preteky a vyhrá. Vy sa naproti tomu spotíte a zajazdíte najťažšie preteky v živote, na konci ktorých skončíte na ôsmom mieste,“ hovorí Norris.

„Nikdy som na nikoho nemal ťažké srdce, pretože si asi zaslúžil byť v tejto pozícii. Musíte len veriť, že o niekoľko rokov alebo niekoľko pretekov príde vaša príležitosť,“ dodal britský pretekár.