logo F1online.sk

Waché o motoroch Red Bullu: Je to obrovská výzva, ale učíme sa rýchlo

Pierre Waché
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 9. 2022

Kto by to bol pred rokmi povedal, že „malinovkári“ raz budú stavať vlastné motory? Red Bull sa od roku 2026 plánuje stať plnohodnotným továrenským tímom a aj keď ešte nie je úplne vylúčená spolupráca s niektorou z automobiliek, nateraz je plánom stajne pokračovať úplne samostatne.

Red Bull už má svoj prvý spaľovací motor pre sezónu 2026 postavený a aktuálne prebieha jeho testovanie na dynamometri. V továrni Red Bull Powertrains v Milton Keynes momentálne naplno pracuje tristo zamestnancov, ktorí stavajú len motor pre sezóny 2026 a nasl. To je sľubný začiatok.

Red Bull sa bude môcť v rokoch 2023 až 2025 plne spoľahnúť na Hondu, ktorá bude stajni obstarávať všetko, čo potrebuje pre pohon svojich monopostov. Potom budú na rade inžinieri z Milton Keynes.

„Ak mám byť úprimný, tak to nepatrí do mojej gescie. Ja sa v súčasnosti sústredím na aktuálne prebiehajúci šampionát, ale z toho, čo vidím, je to určite obrovská výzva, najmä keď začínate od nuly ako my,“ povedal technický riaditeľ Red Bullu Pierre Waché. „Vidíte všetko na mieste, vidíte postavenú novú budovu, všetky tie dynamometre a všetkých tých ľudí.“

„Krivka učenia je pre nás v tomto smere veľmi strmá, ale dodacia lehota pre nové diely veľmi dlhá. Tiež sa budeme musieť pokúšať dobehnúť tých, ktorí majú skúsenosti – napríklad súčasných dodávateľov pohonných jednotiek – a poraziť ich.“

„Je to obrovská výzva, ale myslím si, že chlapci v Red Bull Powertrains to zvládnu. Vidím ich túžbu a motiváciu, takisto kvalitu ľudí v našom tíme. Myslím si, že to vyzerá dobre,“ dodal Waché.