logo F1online.sk

Komacu: Mať vlani na palube Kevina, mohli sme poraziť Williams

Mick Schumacher a Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 9. 2022

Pri pohľade na vyjadrenia zástupcov tímu Haas sa nedá ubrániť dojmu, že Mick Schumacher má svoje dni v Banbury zrátané. Aj keď nemecký mladík porazil Kevina Magnussena sedemkrát z posledných ôsmich pretekov, ktoré obaja piloti americkej stajne dokončili, v médiách sa dánsky pretekár naďalej teší veľkej chvále zo strany činovníkov Haasu.

Je to len pár dní, čo boss stajne Günther Steiner médiám povedal, že šance Schumachera na zotrvanie v tíme hodnotí „50 na 50“. Následne sa k nemu pridal aj šéfinžinier Haasu Ajao Komacu, ktorý syna sedemnásobného šampióna taktiež dvakrát nechválil. Za jeho počínanie v šprinte na VC Rakúska, kedy sa pokúšal vybojovať si od tímu výmenu pozícií s tímovým kolegom, sa mu dostalo značnej kritiky.

„Mick bol za Kevinom a z toho bol frustrovaný,“ povedal Komacu pre Motorsport-Total.com. „Jeho sústredenie v šprinte nebolo správne. Po jeho skončení sme sa o tom bavili. V skutočnosti sme už pred šprintom hovorili o tom, ako to treba urobiť tímovo. Čo však urobil potom, nebolo správne a rovnako tak to, čo povedal.“

„Mick sa niekedy až príliš sústredí na svojho tímového kolegu. Povedal som mu: ‚Pozri, Kevin ti naozaj rád pomôže a hovorí ti veci, ktoré by Romainovi Grosjeanovi nikdy nepovedal.‘“

„Potom si Mick uvedomil, že pre tím je najdôležitejšie posunúť sa nahor v Pohári konštruktérov. Vysvetlil som mu: ‚No tak, Mick, darí sa ti, sústreď sa na svoj vlastný výkon a nie na toto.‘ Odvtedy to bolo opäť v poriadku,“ spomína Komacu.

„Pre Micka je veľmi dobré, že má takého etablovaného tímového kolegu, akým je Kevin. Predtým sme nevedeli, aký dobrý je. Potom prišiel Kevin a poskytol nám referenčný bod. Myslíme si, že s naším minuloročným autom by sme v súboji s Williamsom boli v pohode – mohli sme s nimi zabojovať, keby sme mali Kevina. A Mick by z toho pri svojom vývoji profitoval,“ prehlásil Komacu.

Japonský inžinier možno aj pozabudol, že Williams vlani skončil s 23 bodmi na ôsmom mieste Pohára konštruktérov a medzi britský a americký celok sa ešte s trinástimi bodmi zmestila Alfa Romeo. A čo viac, Magnussenovi sa dostalo veľkej pochvaly.

„Kevinov súčasný prístup a mentalita je v porovnaní s tou spred dvoch rokov ako deň a noc. Vrátil sa oveľa zrelší a vyspelejší. Pracovať s ním je naozaj radosť. On sa nesústredí na to, aby porazil svojho tímového kolegu, ale vždy myslí na tím,“ prehlásil Komacu.