logo F1online.sk

S Masim som sa po Abú Zabí spojil, priznáva Horner

Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 9. 2022

V dejinách Formuly 1 nenájdete mnoho pamätnejších udalostí ako Veľká cena Abú Zabí 2021. Senzačný zvrat v poslednom kole pretekov bude budiť vášne ešte dlhé dekády. K tomu by však nedošlo nebyť zásahu vtedajšieho riaditeľa pretekov Michaela Masiho. Ten zmenil kolobeh dejín a tvrdo na to doplatil. Red Bull však na jeho rozhodnutí získal a šéf stajne Christian Horner teraz priznal, že sa s Austrálčanom po osudných udalostiach spojil.

Aj keď sa Masi dopustil veľkej chyby, nasledovala odporná vlna urážok a vyhrážok, ktoré mu adresovali frustrovaní „fanúšikovia“. Nepomohol mu ani jeho vtedajší zamestnávateľ, ktorý nakoniec hodil celú vinu naňho a umyl si ním ruky.

Masi sa tak ocitol vo veľmi nelichotivej situácii a nakoniec sa vrátil domov do Austrálie, kde teraz začína nový život. Podľa všetkého uzavrel s FIA dohodu o mlčanlivosti a žije v ústraní.

„Áno, párkrát som sa s ním rozprával,“ priznal Horner v podcaste Beyond The Grid. „Cítil som, že sa k nemu nezachovali fér, pretože podľa mňa urobil to najlepšie, čo urobiť mohol. Povedali mu, že sa má držať určitých zásad a on sa ich držal.“

„Pokazil len to, že nedovolil posledným dvom o kolo pomalším autám predbehnúť pole. Všetko ostatné však bolo celkom podľa pravidiel a držal sa tiež zásady, že preteky treba dojazdiť. Ako sme videli aj v posledných pretekoch na Monze, nikto nechce skončiť preteky za bezpečnostným vozidlom.“

„Urobil všetko, aby tie preteky opäť reštartoval. Keby sa dojazdilo za safety carom, bol by to strašný záver sezóny,“ myslí si Horner.

„Po pretekoch sa naňho zosypalo obrovské množstvo kritiky a nadávok. Dokonca sa jeho rodine vyhrážali smrťou. Žiadny človek si nezaslúži niečo také,“ dodal šéf Red Bullu.

FIA po škandále v Abú Zabí vykonala zmeny a medzi tie najvýznamnejšie patrí výmena riaditeľa pretekov. Miesto jedného máme dvoch, ktorí sa pravidelne striedajú. Nedá sa však povedať, že by po ich nástupe nastal mier a spokojnosť.

„Sú noví, ale očividne veľmi kompetentní,“ zhodnotil nových riaditeľov pretekov Horner. „Majú dosť skúseností, ale vidieť, že sa ešte sem-tam vyskytnú problémy. Naďalej sa však učia a vyvíjajú.“

„Je to nová kapitola pre FIA. Myslím si, že Michael za náročných okolností robil v priebehu celého roka to najlepšie, čo mohol. Musíme si uvedomiť, že sa mu dostávalo len veľmi slabej podpory a na riaditeľstve pretekov zostal odkázaný sám na seba. Nemal za sebou takú podporu, akú majú jednotlivé tímy,“ hovorí Horner.

„V priebehu celého roka sme sa aj my cítili niekoľkokrát ukrivdení, dokonca aj v týchto posledných pretekoch, keď Max v prvom kole predbehol Lewisa, ale nedostal pokyn, aby mu miesto vrátil. Podľa nás to bolo veľmi, veľmi tvrdé rozhodnutie, ktoré smerovalo proti nám. Tvrdým rozhodnutiam sme čelili aj v Katare alebo Saudskej Arábii. Zhovievavosť bola prejavovaná v rôznych obdobiach rôzne, ale to je subjektívne pre každého. Asi sa vždy budete cítiť poškodený arbitrom,“ povedal šéf Red Bullu.

Súvisiace články