logo F1online.sk

Häkkinen: Elkannove komentáre tlak na Ferrari ešte zvýšili

Carlos Sainz a John Elkann
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 9. 2022

Predseda predstavenstva Ferrari John Elkann je stredobodom pozornosti fanúšikov talianskeho tímu vždy, keď sa Scuderii nedarí. On je totiž „šéf šéfov“, ktorému sa zodpovedá aj boss stajne Mattia Binotto. Elkann nehovorí s médiami často, ale domáca veľká cena jeho tímu bola ideálnou príležitosťou, aby tak urobil. Jeho slová sa však nestretli s veľkým pochopením Miku Häkkinena.

Najvyšší šéf Ferrari síce povedal, že to bolo správne rozhodnutie, keď vložil dôveru do súčasného bossa Scuderie Mattiu Binotta, dodal k tomu však jedno „ale“.

„Máme veľkú dôveru v Mattiu Binotta a ceníme si všetko, čo on a naši inžinieri spravili. Avšak, niet žiadnych pochýb o tom, že v Maranelle, v garáži, na boxovom múriku aj za volantom sa treba zlepšiť. Musíme pokračovať v napredovaní. To platí pre mechanikov, inžinierov, jazdcov a, samozrejme, aj pre celý manažment stajne vrátane šéfa tímu,“ povedal Elkann v rozhovore pre La Gazzetta dello Sport.

Kým sa teda Binotto snaží všemožne hájiť svojich ľudí, obhajovať ich a podporovať pri každej chybe, dostal od svojho šéfa takýto zdvihnutý ukazovák. Jeho slová by sme síce nemali príliš nafukovať, ale zase ani brať na ľahkú váhu.

Slová najvyššieho predstaviteľa Ferrari však príliš nepotešili dvojnásobného majstra sveta a niekdajšieho najväčšieho soka talianskej stajne Miku Häkkinena.

„Ferrari bolo vždy pod veľkým tlakom,“ napísal šampión z rokov 1998 a 1999 vo svojom stĺpčeku. „Pre tento tím je to niečo jedinečné.“

„Samozrejme, aj v McLarene sme cítili tlak v boji o víťazstvo. Snažili sme sa zo seba vydať to najlepšie a nebyť spokojní, keď sme nevyhrávali. Na Ferrari však vždy pôsobil ešte dodatočný tlak, pretože to je akýsi taliansky národný tím,“ uviedol Häkkinen.

„Vždy tam bude cítiť tlak navyše, čo je pre manažment aj jazdcov dosť neľahká situácia. Musia tvrdo pracovať, spoločne na to tlačiť a dbať na to, aby sa nezačali navzájom obviňovať, keď sa niečo nepodarí.“

„Je zaujímavé sledovať vyjadrenia prezidenta Ferrari, zvlášť keď ich predniesol na verejnosti, ktoré v konečnom dôsledku iba zvýšili tlak na tím. Myslím si, že táto sezóna pre nich bola náročná, pretože začali s rýchlym autom, víťazstvami a množstvom sebadôvery. Red Bull však pracoval efektívne, urobili veľmi málo chýb a zlepšili auto,“ dodal Häkkinen.