logo F1online.sk

Villeneuva v závere VC Talianska boleli oči: V Abú Zabí to nebolo také strašné

Monoposty za bezpečnostným vozidlom, safety car
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 9. 2022

Veľká cena Talianska priniesla na jazyky fanúšikov horkú pachuť. Ukončiť preteky za bezpečnostným vozidlom nie je niečo, čo by nás všetkých nadchlo. Po skončení veľkej ceny si to ľudia namierili so svojou kritikou priamo na riaditeľstvo pretekov. Pripojil sa aj majster sveta z roku 1997 Jacques Villeneuve.

Na rozdiel od Abú Zabí 2021 bolo v Taliansku všetko podľa pravidiel. Otázkou je, či by to tak malo byť. Fanúšikovia v Monze si toho nemálo vytrpeli – kolóny, rady, problémy s fanzónou – aby nakoniec sledovali takýto smutný záver bez vyvrcholenia. Nikto nespochybňuje, že riaditeľstvo pretekov sa držalo protokolov, ale to frustrovaných fanúšikov neobmäkčí.

„Veľká cena Talianska bola príšerná,“ napísal vo svojom stĺpčeku na stránkach Formule1.nl bývalý pilot Jacques Villeneuve.

„Preteky by nikdy, skrátka nikdy, nemali končiť za bezpečnostným vozidlom. Dalo sa toho urobiť toľko: červené vlajky, poslať o kolo pomalších pilotov dopredu skôr… Bolo dosť času ešte odjazdiť aspoň dve kolá.“

„Vďaka tomu som si uvedomil, že v Abú Zabí v roku 2021 to nebolo také strašné. Urobili sa chyby, ale vždy tam bol zámer preteky reštartovať čo najskôr. V Taliansku to naopak pôsobilo dojmom, že reštart nie je vôbec dôležitý. Bolo neuveriteľné to všetko sledovať,“ dodal frustrovaný Villeneuve.

Kanaďan pritom určite nebol sám. Pochopenie pre nespokojnosť fanúšikov doma i na tribúnach mali aj komentátori britskej Sky Sports.

„Nikdy nie je uspokojujúce skončiť preteky za safety carom, ale možno sa tak malo stať v niektorých prípadoch v minulosti,“ povedal komentátor Sky David Croft. „Minulosť je minulosť a myslím, že musíte obrátiť list,“ reagoval jeho kolega a zároveň bývalý pilot Karun Čandhok. „Už sme videli prerušenie pretekov červenou vlajkou a potom reštart, ako napríklad v Baku. Je jednoduché sa obzrieť na Abú Zabí, pretože to je ten najznámejší príklad. Keď sa však pozrieme na dnešok, tak si myslím, že všetci tu na komentátorskom stanovišti súhlasíme s ľuďmi na tribúnach i doma pri obrazovkách.“

„Jedna z vecí, o ktorej sme už hovorili, je, že chceme ukončovať preteky po zelenej vlajke. Myslím, že ešte pred dvoma rokmi všetkých desať tímov otvorilo túto diskusiu. Je to totiž dobré pre šou, nie? Myslím si, že dokážem pochopiť nespokojnosť fanúšikov,“ povedal Čandhok.

Súvisiace články