logo F1online.sk

Vettela trápia prelety lietadiel. F1 vyčíta, že neustála tlak talianskeho prezidenta

Prelet lietadiel nad štartovým roštom na VC Talianska 2022
© DPPI/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala12. 9. 2022

Ako vážne to Formula 1 myslí s udržateľnosťou a životným prostredím, ktoré pripomína pri každej príležitosti? Takáto otázka vŕta hlavou Sebastianovi Vettelovi po tom, čo si vedenie kráľovnej motoršportu nedokázalo obhájiť svoje postoje u talianskeho prezidenta a pred Veľkou cenou Talianska prikývla na prelety lietadiel nad štartovým roštom.

Sebastian Vettel sa s výkonným riaditeľom F1 Stefanom Domenicalim zhováral už minulý rok na predsezónnych testoch v Bahrajne, keď ponad okruh v rámci nácvikov prelietal Boeing 787 Dreamliner titulného sponzora pretekov Gulf Air. Nemca trápilo, že okrem zbytočne minutého paliva prelety vyprodukovali aj množstvo emisií, a tak požiadal F1, aby zasiahla. Uši Stefana Domenicaliho nezostali hluché; s Gulf Airom dospel k dohode. Pred štartom pretekov pristúpil na ekologickejšiu alternatívu s biopalivom, ktoré znížilo emisie o 80 percent.

Pred sezónou 2022 sa efjednotka rozhodla spraviť ďalší krok zeleným smerom, aj keď jej mnohí vyčítali, že len marketingový. Organizátori veľkých cien totiž dostali od vedenia pokyny, že prelety vojenských lietadiel pred pretekmi budú zakázané, no akrobatických preletov či preletov historických letúnov sa to nemalo dotknúť.

Veľká cena Talianska však podľa pôvodného plánu nemala mať žiadne prelety. Tie sa podľa Sebastiana Vettela uskutočnili len na naliehanie talianskeho prezidenta, 81-ročného Sergia Mattarellu, ktorý do Monzy zavítal na veľkú cenu.

“Počul som, že prezident Talianska trval na tom, že prelety sa musia uskutočniť,” prezradil dosť sklamaný Sebastian Vettel. “Ale tak, on má asi sto rokov, takže možno mu je zaťažko sa vzdať takýchto čačiek na pohladkanie ega.”

Formula 1 sa chce pritom do roku 2030 stať uhlíkovo neutrálnou, čo je záväzok, ktorému prelety lietadiel protirečia. “Sľúbili nám, že týmto preletom je koniec. Zdá sa však, že prezident zmenil ich názor a F1 sa mu podvolila napriek tomu, že všade okolo okruhu sú tabule, ktoré hlásajú o istých cieľoch, že chceme spraviť zo sveta lepšie miesto.”

“Ak máte nejaký cieľ, nemali by ste to robiť ako všetky tie krajiny, ktoré to zanedbajú a tvrdia, že nič nedosiahnu. Mali by ste dodržať svoje slovo. Ale čas povie viac,” odkazuje Nemec.

Sebastian Vettel po sezóne 2022 ukončí svoju kariéru, k čomu prispel i jeho vnútorný konflikt. Na jednej strane chce pretekať, no na druhej si uvedomuje, že Formula 1 nie je zrovna najekologickejší šport a pôsobenie v nej z neho robí farizeja, čo sám uznáva.

Štvornásobný majster sveta, ktorý v nedeľu odstúpil z pretekov pre problém s elektrickou časťou pohonnej jednotky, napokon odkázal, že Monza “musí zostať v kalendári”. “Je to skvelý okruh so skvelou atmosférou. Dúfam však, že prestanú s tými preletmi.”

Súvisiace články