logo F1online.sk

Nie sme najrýchlejší, hovorí Sainz

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 9. 2022

Ferrari vstúpilo do domáceho víkendu na pozitívnej vlne, keď na okruhu v Monze ovládlo oba voľné tréningy. V prvom bol najrýchlejší Charles Leclerc, v druhom Carlos Sainz. Španielsky pretekár však po skončení piatkového programu dvakrát nejasal. Bol síce príjemne prekvapený rýchlosťou svojho monopostu, ale neočakáva, že by jeho F1-75 dokázala vyzvať Red Bull.

Sainz vstúpil do talianskeho víkendu s vedomím, že do pretekov odštartuje z konca štartového poľa. Na víťazstvo alebo aspoň pódium tak môže pomýšľať len ťažko. Napriek tomu bol po piatku celkom spokojný.

„Bol to pozitívny deň, pretože po skúsenostiach zo Spa, kde sme sa veľmi trápili, sme očakávali, že v Monze nebudeme takí konkurencieschopní,“ povedal po piatku Carlos Sainz. „Musím však povedať, že už od prvého tréningu bolo auto v omnoho lepšom okne než v Belgicku.“

„Časy prichádzali tak ľahko a stopky neklamú. Naše tempo bolo stále lepšie a lepšie, takže to bolo príjemné prekvapenie, čo však ešte neznamená, že sme najrýchlejší. Ja si nemyslím, že sme najrýchlejší, zvlášť v pretekovom tempe, no prinajmenšom sme bližšie než sa očakávalo.“

„V Spa sme to skúšali s menším zadným krídlom, ale nemal som z toho dobrý pocit. Tu sme po celý deň zmenšovali úroveň prítlaku a pocit sa stále zlepšoval. Je to jedna z tých vecí na Formule 1, niekedy na jednom okruhu niečo funguje, inokedy na inom nie. Tento šport je občas náročné pochopiť, raz prinesie príjemné prekvapenia, inokedy nepríjemné,“ hovorí Sainz.

Otázkou po piatku bolo, či Red Bull a Max Verstappen zostanú hlavnými favoritmi víkendu, jednak kvôli penalizácii straty piatich miest pre Holanďana, no taktiež kvôli solídnemu tempu Ferrari. Carlos však má na toto jednoznačnú odpoveď.

„Myslím si, že na jedno kolo by sme mohli s Red Bullom súperiť. V pretekovom tempe však vyzerajú byť takí silní ako stále, zvlášť Max. Jeho dnešný stint na stredne tvrdých pneumatikách vyzeral byť veľmi rýchly, kdežto ja som sa na mediumkách trochu trápil. Ak však pred sobotou urobíme správne kroky, možno môžeme stratu zmenšiť,“ povedal Sainz.