logo F1online.sk

Hamilton s Russellom si lámu hlavy nad stratou v druhom tréningu

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala9. 9. 2022

Ak by ste po druhom tréningu nazreli do garáže Mercedesu, uvideli by ste v nej množstvo zachmúrených tvárí. Britská stajňa totiž netuší, kde sa podela jej rýchlosť. Túto hádanku bude treba vyriešiť, pretože Hamilton s Russellom tvrdia, že medzi piatkovými tréningmi sa toho na autách tak veľa nezmenilo.

Prvý tréning ovládla dvojica Ferrari, pričom v pomyselnom druhom rade skončili George Russell a Lewis Hamilton. Mercedes nabral stratu 0,279 sekundy, s ktorou by v tábore strieborných šípov mohli byť spokojní, keby v druhom tréningu nenarástla na viac než sedem desatín.

“Trochu sme pozmenili nastavenia, ale nešlo o nič veľké. I napriek tomu sme akosi spomalili,” poškrabal sa po hlave Lewis Hamilton. “Alebo ostatní boli oveľa rýchlejší. My sme do toho dávali všetko, no nemal som pocit, že by sme boli obzvlášť rýchli.”

Dáta z telemetrie Carlosa Sainza a Georgea Russella naznačujú, že Ferrari má výhodu na konci roviniek, ale aj v zákrutách. Len v šikane 4-5 stratil mladík v službách Mercedesu približne tri desatiny..

George Russell sa navyše v priebehu tréningu sťažoval na zvláštne správanie pohonnej jednotky. Extra výkon z hybridnej časti nedostával konzistentne, ale pomerne nepredvídateľne.

“Počas tréningu nám to vypadlo, čo veci len zhoršilo,” skonštatoval George Russell. “Ale celkovo nám chýba výkon z batérií. Myslím si, že sme na tom podobne ako Red Bull, ale Ferrari akoby malo z hľadiska energie výhodu. V pretekoch to budeme mať o čosi náročnejšie, ak budú mať toho v rukáve viac. Budeme sa s tým musieť zmieriť.” Lewis Hamilton žiadne problémy nezaznamenal, no tiež konštatoval, že by určite privítal viac extra výkonu.

Dvadsaťštyriročný mladík nevidí veľkú nádej ani na to, že sa Mercedesu podarí odstrániť poskakovanie, ktoré zaznamenal v priebehu piatka. “Myslím si, že sa s tým budeme musieť zmieriť.”

“Mali sme pomerne zvláštny deň. V prvom tréningu sme pôsobili celkom dobrým dojmom, no potom Ferrari a Red Bull spravili v porovnaní s nami krok vpred. Možno sme my dokonca spravili krok vzad, pretože sme spadli až za McLaren. Dnes v noci nás čaká práca, aby sme tomu prišli na koreň,” uvedomuje si. Spadnúť za McLaren totiž nie je vôbec dobrá vizitka; papájové monoposty sú na rovinkách notoricky neefektívne.

Mercedes sa zrejme bude musieť pokúsiť zosynchronizovať svojich jazdcov a pomôcť si zákrytom. “Tento víkend je na rade George, aby si vybral, či chce ísť prvý alebo druhý. Pravdepodobne si teda vyberie ísť za mnou,” zamyslel sa Lewis Hamilton. “Ja sa teda budem venovať svojmu štandardnému programu a on bude jazdiť v zákryte.”

George Russell uznáva, že zákryt tu môže byť dôležitý, ale nechce sa naň spoliehať z jednoduchého dôvodu. “Ak to trafíte dokonale, tak to určite funguje. Môžete veľa získať, ale na druhej strane veľa riskujete. Nebudeme na to klásť veľmi veľký dôraz. Už sme sa naučili, že v kvalifikáciách sa trápime s autom a pneumatikami, takže zatiaľ si myslím, že obaja len vyrazíme na trať a budeme postupovať, akoby to bola normálna kvalifikácia.”

Súvisiace články