logo F1online.sk

Verstappena by nezastavil ani Russell: Oboch by som ich predbehol

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 9. 2022

Mohol na Veľkej cene Holandska ktokoľvek zastaviť Red Bull a Maxa Verstappena? Mercedes vyzeral v niektorých fázach pretekov veľmi konkurencieschopný, ale Max mohol ťažiť z náskoku, ktorý si vypracoval v úvode pretekov. Vďaka tomu mal strategickú výhodu, ktorú jeho tím bez zaváhania využil.

Napriek tomu, že Verstappen toho v piatok veľa neodjazdil a napriek faktu, že Zandvoort nemal Red Bullu svedčať, bol výkon domáceho pretekára a jeho stajne presvedčivý. Nezdá sa, že by niečo stálo Verstappenovi v ceste za druhým titulom majstra sveta.

„Keď sa pozriete na celý víkend, tak to bolo dosť neuveriteľné a zvíťaziť s prilbou môjho otca z toho robí ešte niečo špeciálnejšie,“ povedal po pretekoch spokojne Verstappen.

„Všetko fungovalo dobre. Dokázali sme zostať pokojní, neboli tam žiadne zmätky vo vysielačke a tím vie, čo robí. Okrem toho, dnes sme kvôli tomu trochu nešťastnému virtuálnemu safety caru nemohli staviť na našu preferovanú stratégiu. Museli sme teda ísť na tvrdé pneumatiky, ktoré by som teda neuprednostnil.“

„Vyzerá to tak, že sme o niečo konkurencieschopnejší na mäkších zmesiach. Akonáhle sme sa vrátili k nim, všetko bolo v poriadku,“ dodal Verstappen.

Mercedes však bol v Holandsku konkurencieschopný a Red Bullu dokázal dosť podkúriť. Prišiel v priebehu nedeľných pretekov nejaký okamih, kedy si Max myslel, že ich nemusí vyhrať? „Nuž, povedal by som, že to bolo celé ťažko predvídateľné. Po tom virtuálnom safety care som mal obuté tvrdé pneumatiky. Myslím si však, že vďaka tomu rozostupu by som to zvládol doviesť na prvom mieste,“ odpovedal Verstappen.

„Potom sme pri záverečnom safety care zastavili znovu a ocitli sa za nimi. Samozrejme, mal som obuté mäkšie pneumatiky, ale Mercedes bol na tvrdých gumách taký rýchly, že som si hovoril: ‚Uvidíme, či ich dokážeme naozaj predbehnúť.‘ Pri reštarte sme sa však dobre odrazili a ujal som sa vedenia. V záverečných kolách som sa na pneumatikách cítil veľmi komfortne,“ dodal Max.

Bola tu tiež otázka, čo by bolo, keby sa Mercedes rozhodol v závere zostať s oboma pilotmi na trati. George Russell totiž prezul, kvôli čomu zostal Hamilton omnoho zraniteľnejší, ale Verstappen si nemyslí, že by to čokoľvek zmenilo. „Myslím si, že by som ich beztak oboch predbehol, keby neprezuli. Podľa mňa teda bolo najlepším rozhodnutím zastaviť,“ povedal Verstappen.

Súvisiace články