logo F1online.sk

Alonso berie tretie miesto s pokojom: Realisticky máme tak na najlepšiu šestku

Fernando Alonso
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 8. 2022

Tím Alpine predviedol v Belgicku ďalší záblesk skvelej formy. Nielenže francúzsky tím zdolal McLaren, teda svojho hlavného konkurenta v boji o štvrté miesto Pohára konštruktérov, ale dokonca aj Mercedes. Fernando Alonso tak vďaka penalizáciám odštartuje v nedeľu z vynikajúceho tretieho miesta, ale súboj s Mercedesmi podľa neho nie je pre Alpine realistický cieľ.

„Samozrejme, že je to skvelý pocit a skvelá pozícia na štarte nedeľných pretekov,“ povedal po kvalifikácii spokojne Alonso. „V Kanade to bolo druhé miesto, tu tretie, ale v Kanade sme urobili veľa chýb, nevyužili sme príležitosti, ktoré sa nám naskytli pri výjazdoch bezpečnostného vozidla a potom nás spomalili problémy s batériou.“

„Verme však, že teraz nás čakajú čisté preteky a dokážeme z tejto pozície na štarte vyťažiť čo najviac,“ dodal Alonso.

Čo to však znamená „vyťažiť čo najviac“? Alpine totiž dokázal poraziť oba Mercedesy, a to pomerne výrazne. Mohol by byť monopost A522 v Spa tretím najrýchlejším? Nuž, Alonso si to nemyslí. „Myslím si, že realisticky by sme mali cieliť niekam na najlepšiu päťku alebo najlepšiu šestku. Štartujeme síce z tretieho miesta, ale Mercedes je obvykle v pretekovom tempe veľmi silný, takže môžu byť rýchlejší než my. A Max, aj keď štartuje vzadu, je superrýchly a v pretekoch sa dokáže dotiahnuť. Ako som teda povedal, za najlepšiu päťku alebo najlepšiu šestku by sme v nedeľu mali byť radi,“ povedal dvojnásobný šampión.

Jeho tímový kolega Esteban Ocon síce v kvalifikácii skončil na peknom piatom mieste a porazil aj tímového kolegu, avšak nasadenie nových komponentov pohonnej jednotky znamená, že do nedeľných pretekov odštartuje až zo sedemnásteho miesta.

„Som trochu smutný, že štartujem zozadu, taktiež som mohol byť v najlepšej päťke alebo aj tretí, ale každý musí v určitom bode sezóny akceptovať trest. Som však rád, že sa nám to dnes podarilo maximalizovať,“ povedal po kvalifikácii Esteban Ocon.

„Auto je skrátka mega, má naozaj veľmi dobrú výkonnosť. Aj chlapcom som povedal, že toto bola možno naša najlepšia kvalifikácia vôbec. Dokázali sme sa iba s tromi sadami dostať až do Q3 a tým pádom nejaké pneumatiky pošetriť do pretekov. Nebola to teda žiadna drina, skrátka som jazdil jedno kolo za druhým a časy boli dobré,“ dodal Ocon.

Súvisiace články