logo F1online.sk

Vettel by nemal skončiť s pretekaním, myslí si Alesi

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 8. 2022

Budúcnosť Sebastiana Vettela zostáva otázna. Vieme len to, že po sezóne končí vo Formule 1, ale to je všetko. Kam sa poberú jeho kroky, zatiaľ nevieme. Bývalý pilot Jean Alesi si však myslí, že Seb by nemal zanevrieť na pretekanie.

Pri objasňovaní svojho odchodu uviedol Vettel niekoľko dôvodov. Jedným z najdôležitejších je jeho rodina. Sebastian má manželku a tri deti, ktoré „chce vidieť vyrastať“. Nezabúdajme ani na skutočnosť, že štvornásobný šampión už nečerpal takú radosť z toho, že miesto boja o víťazstvá, preteká v predposlednom tíme aktuálneho poradia.

Nepriamo potvrdil aj skutočnosť, že k rozhodnutiu odísť prispela aj jeho stále väčšia zanietenosť v otázke životného prostredia.

Odchod veľkého šampióna veľmi ľutuje Jean Alesi. Bývalý pilot Ferrari si myslí, že Vettel má svetu motoršportu stále čo ponúknuť a na pretekársky volant by nemal zanevrieť.

„Svoj odchod oznámil v pravý čas,“ povedal Alesi v rozhovore pre GiveMeSport. „Je to štvornásobný majster sveta a má veľký rešpekt, čo veľa znamená.“

„Stále je pritom pomerne mladý. Pravdepodobne ho čoskoro uvidíme späť v pretekárskom aute, verím tomu, že áno,“ dodal Alesi.

Je pravdou, že štvornásobný šampión určite nebude mať o prípadné ponuky núdzu. Pred časom sa mu už prihováral Graham Rahal s verejnou ponukou na test monopostu IndyCar. Taký Lucas di Grassi by bol vraj radosťou bez seba, keby sa Vettel rozhodol vyskúšať Formulu E. Zatiaľ však nemáme žiadne indície, ktoré by nasvedčovali, že Seb siahne po niektorej z týchto možností.

Alesi tiež dostal otázku týkajúcu sa Vettelovho nástupcu v tíme Aston Martin. Napriek tomu, že Fernando Alonso je o šesť rokov starší než Seb, podpísal s Aston Martinom viacročný kontrakt. Kam to dokáže počas nasledujúcich dvoch rokov dotiahnuť? Môže aj po štyridsiatke získať vytúžený tretí titul majstra sveta?

„Určite áno,“ prehlásil Alesi. „Talent rozhodne nie je prekážkou, pretože vie, že ho má. Áno, súčasné monoposty sú veľmi náročné, ale Fernando nikdy neprestal jazdiť. Keď v rokoch 2019 a 2020 Formulu 1 opustil, jazdil so športiakmi a pokračoval v pretekaní. Som si teda istý, že môže súťažiť.“

„Neverím však tomu, že sa mu podarí získať titul s tímom ako je Aston Martin, minimálne v budúcom roku nie. Chápem, že majú nového investora a sú veľmi ambiciózni.“

„Ambície sú vysoké, takže dúfam, že sa tentokrát rozhodol dobre, pretože už v živote urobil nejaké chyby. Ukončiť kariéru dobrým prestupom by bolo dobré pre nás všetkých,“ dodal Alesi.