logo F1online.sk

Vráti sa VC Francúzska? Do veci vstúpil už aj Macron

Le Castellet, Paul Ricard, Francúzsko
© Pirelli Sport
Tomáš Masár
Tomáš Masár16. 7. 2023

Keď sa z kalendára vytratili preteky konajúce sa na okruhu Paul Ricard, mnohí z nás si vydýchli. Francúzom však „efjednotka“, obzvlášť ich prezidentovi, citeľne chýba a aj preto sa rozbieha úsilie o jej skorý návrat do krajiny galského kohúta. Kľúčovú úlohu má v tomto procese pritom zohrať samotný Emmanuel Macron.

Veľká cena Francúzska sa vrátila do pretekového kalendára v roku 2018, a to po dlhej desaťročnej odmlke. Okruh Paul Ricard, na ktorom sa preteky konali po dobu piatich rokov, sa však veľkej obľube netešil – práve naopak. Asi len márne by sme hľadali podujatie, ktoré by bolo terčom takej častej kritiky.

Ak by sa však Francúzsko do kalendára vrátilo, veľká cena by sa pravdepodobne konala inde, a to na mestskom okruhu v Nice. Nikoho preto neprekvapí, že práve tamojší starosta Christian Estrosi je jedným z najväčších podporovateľov myšlienky návratu a vlastne osobou, ktorý s tým celým prišla.

Macron totiž zrovna na podnet starostu Nice poveril Francúzsku federáciu automobilového športu (FFSA) Nicholasa Deschauxa a rovnako tak aj Estrosiho započatím rokovaní s vedením Formuly 1 Liberty Media. „Uisťujem vás, že plne zdieľam vaše ambície,“ adresovala Estrosimu hlava štátu. „Ako ste podotkli, naša krajina musí byť schopná hostiť – podobne ako ostatné veľké medzinárodné športové podujatia – Formulu 1 každoročne. Pre potešenie všetkých sa musíme opätovne spojiť s F1.“

„Je to otázka atraktivity našej krajiny, vplyvu nášho automobilového priemyslu a inovácií na podporu dekarbonizácie tohto odvetvia. Budete môcť uvažovať nad rôznymi možnými umiestneniami podujatia vo Francúzsku, pričom pre každú z možností vypracujete jej ekonomický model, jej kompatibilitu s našimi ekologickými záväzkami a to, ako by mohla obohatiť regionálny a národný rozvoj. V tomto kontexte sa zapojíte do diskusií s držiteľmi práv na F1.“

Podľa bývalého pretekára Ferrari, Renaultu či Sauberu Jeana Alesiho nie je dôvodom absencie Francúzska v kalendári nedostatok kvalitných tratí, ale skôr doterajší nezáujem zo strany vysokých štátnych politikov.

„Problém s F1 vo Francúzsku nespočíva v nedostatku okruhov, ale v politike,“ vyslovil sa 59-ročný Francúz pre Motorsport.com. „Je to pravdepodobne jediná veľká cena, na ktorú sa nikdy neprišiel pozrieť prezident – s výnimkou Francoisa Mitterranda, ktorý sa raz zúčastnil pretekov na Magny-Course, a aj to len preto, že si výsostne želal, aby boli práve tam.“

„Odvtedy už k tomu nikdy nedošlo. Problém teda netkvie v okruhu, ale v záujme krajiny. Keďže som okrem iného aj ambasádorom F1 a som v priamom kontakte s Formulou 1 – s ktorou komunikujeme bez zbytočných kecov – tak viem, že aj oni v tom majú jasno,“ dodal Alesi.