logo F1online.sk

Alesi radí Vasseurovi, aby sa prispôsobil kultúre vo Ferrari: Človek tam musí rozprávať po taliansky

Frédéric Vasseur
© Twitter/Scuderia Ferrari
Tomáš Masár
Tomáš Masár18. 1. 2023

Frédéric Vasseur sa už onedlho ujme kormidla vo Ferrari, kde bude zastávať post šéfa tímu ako aj generálneho riaditeľa.  Zodpovednosti na pleciach tak bude mať viac než dosť. V Maranelle bude navyše potrebné vykonať množstvo zmien, veď Scuderia neovládla súťaž jednotlivcov už dlhých pätnásť rokov. Podľa Jeana Alesiho však musí zostať jedna vec nezmenená – talianska kultúru tímu. Tá vraj nesmie čeliť zmenám a je potrebné sa jej prispôsobiť.

Vasseur, ktorý sa ujme funkcie už v najbližších dňoch, nahradí odchádzajúceho Mattiu Binotta. Stane sa iba štvrtým netalianskym šéfom tímu a vôbec prvým od čias, čo Scuderiu v roku 2007 opustil legendárny Jean Todt.

Podľa Alesiho sa Vasseur bude tešiť vo Ferrari obľube, no chvíľu potrvá, kým nájde podporu u ostatných vysoko predstavených členov tímu.

„Buďme úprimní, z taktického hľadiska bolo Ferrari v minulom roku neprehliadnuteľné,“ uviedol Jean Alesi pre taliansky Autosprint. „Veci sa určite musia zmeniť, inak pre tím neexistuje východisko. Myslím si, že Vasseur sa bude musieť veľmi spoliehať na Laurenta Mekiesa [pretekového riaditeľa Ferrari].“

Víťaz Veľkej ceny Kanady z roku 1995 sa domnieva, že si Vasseur bude musieť pri rozhodovaní o tom, ktoré oblasti vo Ferrari zmení a ktoré naopak ponechá nezmenené, nechať poradiť od Mekiesa.

„Mekies je vo Ferrari už roky a pre Vasseura môže byť ideálnym človekom, ktorý mu pomôže zistiť, ktoré veci treba zmeniť a čo by naopak malo zostať nezmenené, pretože je v tom potenciál,“ poznamenal Alesi, podľa ktorého však rozhodne nie je potrebné meniť taliansku kultúru v tíme.

„Ak mi poviete, že vo Ferrari sa bude hovoriť alebo by sa malo hovoriť po francúzsky, okamžite poviem nie.“

„Maranello je talianske, človek tu musí rozprávať po taliansky a len po taliansky. V minulosti som jazdil za Scuderiu a zažil som tam najkrajšie chvíle svojej kariéry,“ dodal Alesi.