logo F1online.skF1online.sk

Alesi: Fred Vasseur začína nový cyklus presne ako kedysi Jean Todt

Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala30. 5. 2024

Vo Ferrari cítiť čoraz väčšie vzrušenie z toho, čo môže prísť nielen v najbližších rokoch, ale dokonca už v tejto sezóne. Po víťazstve Scuderie v Monaku sa ozval manažér okruhu Paul Ricard Jean Alesi, podľa ktorého sa v zákulisí dejú veci, ktoré mu pripomínajú obdobie pred nástupom zlatých rokov Michaela Schumachera.

Jean Alesi bol pilotom Ferrari v sezónach 1991 až 1995, takže na vlastné oči sledoval počiatok prerodu, o ktorý sa pričinil Jean Todt po svojom príchode do Ferrari. O rok neskôr Alesi prestúpil do Benettonu a do Maranella zas z Benettonu postupne prišli Michael Schumacher, Ross Brawn a Rory Byrne.

“Ja som presvedčený, že sa začína nový cyklus Ferrari,” komentuje zmeny v Scuderii Jean Alesi pre taliansky motorsport.com. “Fred Vasseur dobre pracuje na tom, aby v tomto Ferrari zabezpečil konzistentnosť. Zdá sa mi, že napodobňuje výnimočnú prácu, ktorú po príchode do Maranella odviedol Jean Todt, keď postavil tím, ktorý potom vdýchol život ére Michaela Schumachera.”

“Dúfam, že inžinieri vzpínajúceho sa koníka dokážu vytvoriť konkurencieschopnú pohonnú jednotku pre nové pravidlá, ktoré vojdú do platnosti v roku 2026,” nádeja sa pred nástupom nového cyklu pravidiel.

Takže v roku 2026 by sme mali očakávať, že majstrovská trofej poputuje do Maranella presne tak, ako to avizuje John Elkann? “Nie, tento tím je konkurencieschopný už dnes,” reaguje bývalý pretekár Ferrari ešte odvážnejším vyhlásením.

Sergio Pérez je o triedu nižšie ako Max Verstappen, takže poraziť Red Bull v konštruktérskom šampionáte by nemuselo byť nereálne. “A nielen to. V kalendári máme ešte šestnásť veľkých cien a zdá sa, že Ferrari sa darí veľký návrat. A okrem toho je tu aj jeden dôležitý spojenec, ktorý môže byť užitočný v snahe poraziť Red Bull. Narážam tým na McLaren.”

Alesi tiež naznačuje, že Leclerc by sa už v tejto sezóne mohol stať majstrom sveta. “Ferrari už vyhralo v Melbourne vďaka Sainzovi. Charles teraz nájde motiváciu pokračovať v tejto dobrej šnúre.”

“Ja mám pocit, že Red Bull je bez Adriana Neweyho ako orchester La Scala bez dirigenta. Netreba k tomu nič dodávať,” veľavravne uzavrel rozhovor.

Súvisiace články

Diskusia