logo F1online.sk

Vettel sa už nevráti, myslí si Marko

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 8. 2022

S Formulou 1 sa lúči jedna z najväčších osobností posledných pätnástich rokov. Sebastian Vettel po sezóne opustí tento šport a vydá sa za novými začiatkami. Ešte síce nevieme, čo presne bude robiť, no jeho dlhoročný priateľ Helmut Marko má dosť jasnú predstavu.

Rakúsky veterán sveta motoršportu už dlho dopredu upozorňoval, že pri súčasných výsledkoch Aston Martinu nebude mať Vettel veľký záujem pokračovať v kariére. To sa nakoniec aj potvrdilo. Možno mal Marko pravdu aj pred dvoma rokmi, keď mu po odchode z Ferrari radil, aby si dal na jeden rok prestávku.

„Bolo zrejmé, že sa to stane,“ povedal Marko v rozhovore pre Motorsport-Total.com. „Nemá v rukách konkurencieschopné auto a nemyslím si, že videl nejakú nádej, že by v budúcom roku pravidelne bojoval o pódiá. Žiadny z top tímov pritom nemá voľné miesto.“

„Chce vidieť svoje deti vyrastať. Myslím si, že jeho prejav, ktorý zverejnil na Instagrame, je veľmi dobrý. Teraz sú jeho priority odlišné a má tiež odlišný pohľad na svet. Keď jazdíte za značku, ktorú sponzoruje arabská ropná spoločnosť, tak to ťažko môže do seba zapadnúť. Aston Martin je pritom výrobca luxusných automobilov s osem a dvanásťvalcovými motormi.“

„To nevyvoláva veľkú dôveryhodnosť, takže je to logický dôsledok. Som si istý, že sa teraz zameria na problémy životného prostredia,“ dodal Marko.

Nebude mu to však chýbať? Tento šport už videl nejeden comeback. Do Formuly 1 sa po čase vrátil Michael Schumacher, ročnú pauzu si doprial Alain Prost atď. Začuje aj Seb volanie „materskej lode“ a ohlási návrat?

„Nie, nemyslím si. Toto je podľa mňa konečná,“ vyhlásil Marko.

A ako si spomína na svoje prvé stretnutie s mladým Sebastianom Vettelom? „Bol to nenápadný pubertiak s pol kilom železa v ústach. Myslím, že to bolo vo Formule BMW, jazdil za jeden nemecký tím a vyhral osemnásť z dvadsiatich pretekov. Veľmi ho štvalo, že nevyhral všetky. Už vtedy sme videli, že je výnimočný,“ spomína Marko.

„Mal však podpísané priam more zmlúv. Jeho otec podpísal všetko, za čo dostal zopár mariek. Trvalo nám nejaký čas, kým sme to všetko vyriešili,“ dodal.