logo F1online.sk

Fittipaldi rozhodnutie Alonsa nechápe: Snáď nám to vysvetlí

Fernando Alonso
© Twitter/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 8. 2022

„Uhorková sezóna“ vo Formule 1 je každé leto časom, keď oddychujú nielen tímy a piloti, ale aj motoristickí novinári. Tí si však v prvom týždni letnej prestávky vôbec neoddýchli. Novinky okolo Fernanda Alonsa, Oscara Piastriho, Daniela Ricciarda, Alpinu a Aston Martinu boli obrovskými bombami. Svojím prestupom, ktorý mnoho ľudí nechápe, všetko spustil Fernando Alonso.

Španielsky pretekár sa rozhodol vymeniť Alpine za Aston Martin. Francúzska stajňa na čele s Laurentom Rossim zrejme zle vyhodnotila svoju vyjednávaciu pozíciu a Alonso sa vydal za viacročným kontraktom, ktorý mu s veľkou pravdepodobnosťou garantuje aj omnoho lepší zárobok.

Dvojnásobný majster sveta Emerson Fittipaldi si jeden nevydarený prestup zažil na vlastnej koži. Pred sezónou 1976 sa rozhodol zamávať McLarenu, s ktorým získal aj jeden zo svojich dvoch titulov, a vydal sa do rodinného tímu. S ním však v priebehu piatich rokov vystúpil len dvakrát na pódium a už nikdy nevyhral žiadne preteky.

„Fernando Alonso prinesie Aston Martinu obrovské skúsenosti, o tom niet pochýb. Je veľmi dobrý pri nastavovaní monopostu,“ prehlásil šampión z rokov 1972 a 1974 v rozhovore pre Vegas Insider.

„V Alpine sa mu darilo dobre. Ja osobne netuším, prečo sa rozhodol odísť, je ťažké to pochopiť. Z vonkajšieho pohľadu je vždy náročné určiť, čo stojí za jazdcovým rozhodnutím zmeniť tím alebo ukončiť kariéru, pretože sa jedná o veľmi osobné rozhodnutie,“ hovorí Fittipaldi.

„Alpine je v súčasnosti lepší tím než Aston Martin. Verím, že s Fernandom na palube sa im podarí zrýchliť. Je však veľmi dobrou náhradou za Sebastiana. Obaja sú to veľkí šampióni a veľké talenty.“

„Neviem, prečo sa Fernando rozhodol zmeniť tím, ale musí za tým byť nejaký dôvod. Ja som tomu príliš vzdialený, aby som mohol komentovať možné dôvody. Je však možné, že sa k tomu v blízkej dobe vyjadrí a všetkým nám to vysvetlí,“ dodal Fittipaldi.

Súvisiace články