logo F1online.sk

Fittipaldi o Alonsovi: Konkurencieschopný môže byť ešte päť rokov

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 3. 2023

Otázka športovej dlhovekosti sa v ostatných rokoch stala predmetom priam vedeckého bádania. Ako vysvetlíte, že velikáni ako Roger Federer, Tom Brady a ďalší dosiahli obrovské úspechy aj po tridsať päťke a konkurovali omnoho mladším súperom s kratšou históriou zranení? Motoršport je predsa len o niečo odlišná disciplína, ale aj tu nájdeme príklady, keď muži po štyridsiatke získavali tie najväčšie úspechy. Jedným z takých je aj Emerson Fittipaldi.

Majster sveta z rokov 1972 a 1974 ukončil svoje pôsobenie vo Formule 1 ešte pred dovŕšením 35. narodenín, ale o pár rokov neskôr sa vrátil do kokpitu. Legendárnu Indy 500 vyhral dvakrát, v roku 1993 sa mu to podarilo dokonca vo veku 46 rokov. Podobný husársky kúsok zopakoval v roku 2021 jeho krajan Helio Castroneves.

Emerson tak veľmi dobre vie, čo so sebou prináša pretekanie po štyridsiatke a upozorňuje, že Fernando Alonso pred sebou nemusí mať iba nejaký rok alebo dva vo Formule 1.

„Fernando jazdí veľmi dobre a pre mňa je prekvapením sezóny. Som rád, že je opäť takýto rýchly,“ povedal médiám Fittipaldi, ktorého cituje GPFans.

Podľa niekdajšieho šampióna s Lotusom a McLarenom je pre španielskeho matadora najdôležitejšie udržať si motiváciu, ale aj psychickú a fyzickú formu.

„Potrebuje si udržať psychické a fyzické zdravie. Musíte byť zdravý a silný, ale motivácia je taktiež nevyhnutná. Aby ste mohli vyhrávať a byť konkurencieschopný, musíte si udržať motiváciu. A Fernando je extrémne konkurencieschopný.“

„Prirovnal by som ho k Rogerovi Federerovi a jeho posledným dvom rokom, keď sa mu podarilo vrátiť na výslnie. Bol lepší než väčšina ostatných hráčov,“ hovorí Emerson.

Otázka teda znie: ako dlho? Objavili sa správy, že Alonsova súčasná dvojročná zmluva s Aston Martinom vyprší po skončení budúcej sezóny a bude jeho poslednou v F1. V tom čase bude mať 43 rokov. Je teda toto ten správny čas na posledné zbohom?

„Fernando je dobrým príkladom víťaznej mentality a motivácie. Chcel vyhrať Indianapolis, tak šiel do Indianapolisu a takmer vyhral. Chcel vyhrať Le Mans, tak šiel a vyhral v Le Mans. Teraz chce byť opäť konkurencieschopný vo Formule 1. Som si istý, že má fyzickú a psychickú formu, aby pokračoval ďalších päť rokov a zostal konkurencieschopný,“ uzavrel Fittipaldi.