logo F1online.sk

Red Bull a Honda predlžujú spoluprácu do roku 2025

Honda Racing Corporation, ilustračné
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala2. 8. 2022

Aj keď Honda oficiálne opustila Formulu 1 už minulý rok, neoficiálne zostane jej súčasťou až do sezóny 2025. V spoločnom vyhlásení s Red Bull Powertrains v utorok oznámila, že predlžuje spoluprácu s červenými býkmi, ktorá sa mala oficiálne skončiť už na konci ročníka 2023.

Po odchode z Formuly 1 už na autách Red Bullu neregistrujeme logá Hondy ako takej. Namiesto nich sa na krytoch motora vyníma nápis HRC, teda Honda Racing Corporation, dcérskej spoločnosti japonskej automobilky, ktorá zastrešuje motoršportové aktivity značky. Jednou z nich je technická výpomoc Red Bullu, vďaka ktorej mal nový výrobca motorov Red Bull Powertrains preklenúť prechodné obdobie po sezóne 2021 a pred ročníkmi 2024 a 2025.

Nakoniec si však Red Bull nebude musieť sám prevádzkovať pohonné jednotky ani v posledných dvoch rokoch platnosti aktuálnych motorových pravidiel. “Výsledkom úspešného partnerstva je, že počiatočná dohoda, ktorá zabezpečovala podporu do konca roku 2023, sa predlžuje do konca sezóny 2025. Po nej bude RBPT poháňať Red Bull v novej ére motorových pravidiel F1,” píše sa v stanovisku.

Keďže výkonnostný vývoj je vo Formule 1 už takmer definitívne zmrazený, Honda tiež konštatuje, že predĺženie spolupráce s Red Bullom nebude mať negatívny dopad na jej financie. Cieľom je udržať rovnaký rozpočet.

“Partnerstvo Red Bullu s Hondou je nesmierne úspešné a teší nás, že bude pokračovať až do konca súčasnej éry motorových pravidiel do sezóny 2025,” uviedol šéf Red Bullu Christian Horner.

Teraz už Red Bullu nič nebráni oficiálne potvrdiť spojenie s Porsche, ktoré už “vyzradili” marocké úrady. Podľa niektorých zdrojov by sme sa mohli dočkať ďalšieho vyhlásenia v priebehu augusta či dokonca už tento týždeň.