logo F1online.sk

Formula E: Pod žltou vlajkou radšej cez boxy. Trojica pilotov našla skratku

Po štarte pretekov Formuly E v Berlíne 2020
© Twitter/FIA
Milan Kubala
Milan Kubala6. 8. 2020

Motoršport nie je len o tom, kto má najrýchlejšie auto, či ktorý pilot je v najlepšej forme. Motoršport je aj o tom, kto si ako dobre prečíta pravidlá. Na pretekoch Formuly E v Berlíne to potvrdila trojica jazdcov, ktorí využili dieru v reguliach a na trati našli skratku.

Po päťmesačnej prestávke sa roztočil aj kolotoč Formuly E. V priebehu deviatich dní čaká tímy šesť veľkých cien na letisku v Berlíne. Nuž a hneď prvé predstavenie prinieslo plno akcie. Okrem množstva predbiehacích manévrov ale aj jednu kurióznu situáciu.

Felipe Massa mal pred koncom pretekov nehodu, na čo muselo vedenie pretekov zareagovať vyvesením žltej vlajky. Vo Formule E platí pravidlo, že pod žltou vlajkou musia jazdci dodržať rýchlosť 50 km/h, čo je rovnaká hodnota ako maximálna povolená rýchlosť v boxoch.

Sébastien Buemi, Jerome d’Ambrosio a Alex Lynn preto nezaváhali. V ich tímoch si uvedomili, že úsek cez boxovú uličku je kratší ako prejsť po okruhu štandardne. Nuž a keďže touto skratkou môžu piloti prejsť rovnakou rýchlosťou ako po trati, v porovnaní s konkurenciou získajú nejeden meter k dobru, a to aj v prípade, že sa zastavia pred svojou garážou.

Formula E

Buemi týmto trikom získal nejaký čas k dobru, kým d’Ambrosio si polepšil o jednu priečku, nuž a Alex Lynn poskočil dokonca o tri pozície! Mercedes sa pokúsil proti tomuto ťahu namietať, ale keďže všetci traja zastavili pred svojimi garážami, v podstate nijako neporušili pravidlá. D’Ambrosio si tak ponecháva svoje piate miesto, Buemi siedme a Lynn trináste.

Z pohľadu FIA sa však takáto situácia nemôže opakovať. Bezpečnosť je prvoradá, a tak podnikla kroky k tomu, aby si jazdci neskracovali trať cez boxy. Dosiahla to tým, že maximálnu povolenú rýchlosť v pitlane znížila na 35 km/h.