logo F1online.skF1online.sk

Nechcem pretekať len na mestských okruhoch, prehlásil Verstappen

Spa-Francorchamps, Belgicko, ilustračné
© Pirelli
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková26. 7. 2022

Pilot Red Bullu Max Verstappen sa radí do skupiny ľudí, ktorí sa obávajú, že belgický okruh Spa-Francorchamps môže vypadnúť z kalendára podujatí Formuly 1. Stojí za tým snaha vedenia kráľovnej motoršportu zabezpečovať preteky na lukratívnejších mestských okruhoch.

Promotéri Veľkej ceny Belgicka sa snažia uzavrieť novú zmluvu, ktorá by zabezpečila návrat do dejiska týchto pretekov aj v roku 2023. O miesto v budúcoročnom kalendári sa však uchádza aj Francúzsko a tiež Kyalami v Južnej Afrike.

Úradujúci šampión Max Verstappen hovorí, že by bolo smutné, keby bol historický okruh v Spa vyradený z kalendára. „Je to v prvom rade moja obľúbená trať. Myslím si, že je to jednoducho skvelá, ikonická trať na pretekanie, aj keď sa tam vo väčšej miere vyskytujú problémy s premávkou.“

Aktuálnym trendom v F1 sú mestské trate, o čom svedči aj pridanie okruhu v Las Vegas či Miami do kalendára. Holanďana to znepokojuje.

„Nechcem sa vidieť, ako v roku 2028 alebo niekedy v budúcnosti jazdím len na mestských okruhoch, a to len kvôli fanúšikom. Aj takéto ikonické trate ako je Spa v kalendári potrebujete,“ tvrdí Verstappen.

„Samozrejme, chápem, že každý chce zarobiť peniaze, ale aj to má mať svoje hranice. Je dôležité, aby sa v kalendári udržali tieto naozaj skvelé okruhy, nech to nie je len o jazdení na pouličných tratiach, na ktoré podľa mňa autá F1 nie sú až tak stavané,“ uzavrel tému obhajca titulu.

Súvisiace články

Diskusia