logo F1online.sk

Takýto veľký náskok by som ani nemal mať, myslí si Verstappen

Max Verstappen, Adrian Newey a Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala24. 7. 2022

Najkrajšiu dovolenku bude mať Max Verstappen. Vďaka dnešnému triumfu a vypadnutiu Charlesa Leclerca má už isté, že celú letnú prestávku strávi na čele priebežného poradia, ba dokonca sa na ňom udrží aj po Veľkej cene Belgicka. Ešte nikdy v kariére nebol na čele šampionátu so 63 bodmi k dobru, no uznáva, že za to môže aj súperova smola.

Verstappen má ďalšie víťazstvo, v tejto sezóne už siedme. Získať ho nakoniec nebolo také ťažké, ako naznačovali prvé kolá pretekov. Red Bull sa totiž ani s lepšou maximálkou nedokázal dostať cez Leclerca, ktorý sa zakaždým snažil ujsť v kľukatejšom prvom a treťom sektore.

Holanďan zachoval chladnú hlavu a v ničom sa neunáhlil, Leclerca dostal na lopatky s pomocou taktiky a undercutu. Vyhral by aj bez Leclercovho vypadnutia? “Ťažko povedať,” spustil Max Verstappen. “Dnes bolo skvelé, že sme útočili a dokázali sa držať blízko za nimi na trati, na ktorej sa za iným monopostom jazdí veľmi ťažko. Pneumatiky sa prehrievajú už aj vtedy, keď jazdíte osamote.”

Charlesovi Leclercovi sa na konci prvého stintu podarilo vybudovať si dvojsekundový náskok, no to vraj nie je žiadne prekvapenie. “Držať sa v dosahu DRS tak dlho je veľmi sľubné. Ku koncu sa začal trochu vzďaľovať, no to je normálne, keď sa snažíte udržať blízko a ničíte si pneumatiky.”

“Myslím si, že by z toho bol veľmi pekný súboj až do konca pretekov. Žiaľ, nedočkali sme sa ho. Charles je, našťastie, v poriadku, no ja som následne až do konca len manažoval pneumatiky,” vysvetľuje líder šampionátu.

Max Verstappen v minulej sezóne bojoval proti velikánovi Lewisovi Hamiltonovi, o ktorom sa hovorilo, že má obrovskú výhodu vďaka skúsenostiam. Teraz je v boji o titul tým skúsenejším rodák z Hasseltu. Vedenie Red Bullu tvrdí, že na ňom vypozorovalo väčší pokoj, ktorý prišiel po jeho prvej korunovácii.

Je možno toto Verstappenova výhoda v porovnaní s Charlesom Leclercom, ktorý pod tlakom občas spraví chybu? “Ťažko povedať, chybu spravíte veľmi ľahko,” zdôraznil. “Ja neviem. Je mi ho ľúto, je to nanič, ale ešte nás čaká veľa pretekov, aj pred nami je niekoľko ťažkých víkendov.”

“Je však dôležité bodovať, dokonca aj počas zlých dní, ako sme to spravili v Rakúsku. Samozrejme, mať takýto náskok je skvelé, no je zrejme väčší, než by mal byť, keď sa pozrieme na výkony týchto dvoch monopostov.” Rozdiely prehlbujú Leclercove vypadnutia či chybné stratégie.

“Ešte stále sme len v polovici. Do konca máme poriadne ďaleko, môže sa toho stať naozaj veľa,” pripomína. “Ja sa na ten náskok nepozerám. Nebudem sa teraz usmievať, pretože nás čaká veľa práce. V rýchlosti na jedno kolo máme stále stratu.”

Jeden ťažký víkend je hneď na obzore. “Neočakávam, že by nám Maďarsko malo obzvlášť vyhovovať. Myslím si, že nám chýba prítlak v porovnaní s Ferrari, a práve prítlak tam potrebujete. Ako som povedal, aj nás čaká pár ťažkých víkendov.”

Súvisiace články