logo F1online.skF1online.sk

Vettel o nových motoroch: Chýba nám konsenzus

Sebastian Vettel vo Williamse FW14B, Nigel Mansell
© OREL COMMUNICATION/sebastianvettel.de
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 7. 2022

Dohoda o nových motorových pravidlách sa nám odďaľuje. Rokovania sa naťahujú a podľa mnohých úplne zbytočne. Používanie udržateľných palív a zvyšovanie podielu elektriny na celkovom výkone je dnes už dohodnuté a známe, avšak ešte stále nie sme na konci rokovaní. Niekoľko svojich myšlienok týkajúcich sa motorov predniesol médiám aj Sebastian Vettel.

Palivá budú v nasledujúcich rokoch patriť k najdôležitejším témam, o tom niet pochýb. Ako raz uviedol aj pilot a veľký ekológ Lucas di Grassi, Formula 1 by pokojne mohla jazdiť s motormi V12 bez akýchkoľvek emisií. Stačí zvoliť trvalo udržateľné palivá. Taká jednoduchá tá diskusia však nie je.

„Som človek zažratý do motoršportu,“ prehlásil pilot Aston Martinu Sebastian Vettel. „Milujem preteky, milujem autá a milujem motory V10 aj celú históriu tohto športu.“

„Pokiaľ ide o to, čo prinesie budúcnosť, tak neviem. Túto diskusiu treba viesť – ktorá cesta je lepšia a ktorá je takisto lacnejšia, pretože tieto motory stoja hotový majetok, rovnako tak ich vývoj.“

„Neviem. Ešte sa im nepodarilo nájsť konsenzus o tom, ktorým smerom sa chcú vydať v roku 2026 a nasledujúcich. Presne k takýmto problémom dochádza v prípadoch, keď sa veľa ľudí snaží na niečom dohodnúť,“ dodal Vettel.

Sebastianova garáž je plná naozaj vzácnych kúskov s veľkými motormi a jeho knižnica plná kníh o životnom prostredí. Podľa jeho slov by sa Formula 1 mala zaoberať takou technológiou, ktorá bude využiteľná aj v civilnej premávke. Nedávno sa v Silverstone preháňal so svojím Williamsom FW14B z roku 1992 a v nádrži mal natankované plne udržateľné palivo. To síce bolo pomerne drahé, avšak stále omnoho lacnejšie než súčasné palivá v F1.

„Naše súčasné motory sú vskutku neuveriteľné, sú výkonné a neuveriteľne efektívne. Sú zrejme najefektívnejšie na svete,“ povedal Vettel. „Budete však niekedy s takýmto motorom jazdiť v aute, ktoré si jedného dňa kúpite? Nie.“

„Za palivo, ktoré som natankoval do Williamsu, som zaplatil 5,95 eura za liter, čo je výrazne drahšie ako normálne palivo. Nesmieme však zabúdať, že tieto palivá fungujú veľmi odlišne,“ hovorí Vettel.

„Je tu teda veľký priestor na zlepšenie v oblasti ceny, avšak už dnes je palivo, ktoré používame vo Formule 1, tak štyrikrát alebo päťkrát drahšie ako to, ktoré som použil vo Williamse ja. Tieto palivá sú také drahé preto, že ich vyvíjate spolu s motorom. Len takto z neho totiž vyžmýkate viac výkonu a prekonáte ostatných,“ vysvetlil štvornásobný šampión.

„Konkurencia je v tomto športe veľká a musí byť nasmerovaná správne. Môže sa totiž vymknúť spod kontroly a skončí to tak, že z toho nebude žiadny úžitok v civilnej premávke. Preto potrebujeme silné vedenie a riadenie, ktoré povie, že sme si niečo stanovili zo správnych dôvodov,“ dodal Seb.

Súvisiace články

Diskusia