logo F1online.skF1online.sk

Francúzskeho komentátora suspendovali, Strolla označil za „autistu“

Lance Stroll
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 7. 2022

Vo svetle nedávnych rasistických škandálov a nepríjemností spojených so správaním fanúšikov na Red Bull Ringu sa vo svete Formuly 1 objavila ďalšia kontroverzia. Postaral sa o ňu komentátor Lionel Froissart, ktorý pracuje pre belgickú RTBF Sport a jeho francúzsky komentár preberá dokonca aj F1 TV.

Froissart bol svojim zamestnávateľom suspendovaný po Veľkej cene Rakúska, keď nie raz, ale dokonca dvakrát verbálne napadol pilota Aston Martinu Lancea Strolla, ktorého označil za „autistu“.

Jeho kolega Gaetan Vigneron sa ho následne pokúsil zastaviť a Froissartovi naznačiť, že vo svojich vyjadreniach zašiel priďaleko. „To sú príliš silné slová. Myslím, že zachádzaš až príliš ďaleko,“ reagoval Vigneron. Avšak Froissart kontroval: „Úprimne, veď mám pravdu.“

Situácia je o to citlivejšia, že slová belgického vysielateľa preberá ako francúzsky komentár aj FOM na svojej platforme F1 TV, pričom incident vyvolal nemalú búrku.

Televízia RTBF okamžite výroky svojho zamestnanca odsúdila a dištancovala sa od nich. Froissart je až do prešetrenia celého incidentu suspendovaný.

„RTBF dôrazne odsudzuje slová, ktoré zazneli v nedeľu, 10. júla, vo vysielaní a použil ich konzultant televízie Lionel Froissart v priebehu Veľkej ceny Rakúska,“ stojí v oficiálnom stanovisku televízie.

„Spájanie autizmu s jazdcovým štýlom komunikácie bolo nemiestne a absolútne nezlúčiteľné s hodnotami RTBF. Uskutočníme interné vyšetrovanie, v rámci ktorého vypočujeme všetky zúčastnené osoby. Cieľom je detailne porozumieť tomu, čo mohlo k tomuto incidentu viesť.“

„Až do výsledkov tohto vyšetrovania nebude RTBF s daným konzultantom spolupracovať, a to až do odvolania,“ dodáva RTBF.

Súvisiace články

Diskusia