logo F1online.sk

Verstappen defekt nemal, auto však bolo kvôli úlomku karbónu „neriaditeľné“

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 7. 2022

Max Verstappen vstupoval do nedeľných pretekov ako hlavný favorit, a to napriek štartu z druhého miesta. Chvíľu to aj vyzeralo, že svojej role učiní za dosť, ale nešťastný incident ho o šancu na výhru pripravil. Holanďan prešiel po kúsku karbónu, ktorý poškodil spodnú časť podlahy. Od toho momentu bol z boja o víťazstvo vyradený.

Napokon sa ukázalo, že Verstappen prešiel po kúskoch, ktoré boli dôsledkom nehody pilotov ich „sesterského“ tímu AlphaTauri. Odpadnuté kúsky karbónu sa zjavili v piatej zákrute a spôsobili vážne škody.

„Najdôležitejšie je, že Čou, Alex a všetci jazdci zapletení do tej nehody, sú v poriadku,“ zneli Maxove prvé slová po pretekoch. „Myslím, že Alex je teraz v nemocnici na kontrole, takže uvidíme, ale dúfam, že všetko bude v poriadku. Bol to veľmi strašidelný pohľad, pretože keď máte tak krátko po štarte hneď červené vlajky, tak je jasné, že sa stalo niečo vážne. Dnes sa podľa mňa opäť ukázalo, že svätožiara do Formuly 1 skutočne patrí.“

„Pokiaľ ide o moje preteky, tak prvé kolá boli dobré a mali sme veľmi dobré tempo. Tlačil som na Carlosa, ktorý potom urobil chybu a posunul som sa do vedenia. O niekoľko zákrut neskôr som však na trati videl kúsok karbónu v ideálnej stope v piatej zákrute. Uvedomil som si, že tam je, ale nemohol som to strhnúť doľava alebo doprava. Snažil som sa ho preto trafiť stredom auta, za normálnych okolností odletí a rozletí sa na kúsky,“ hovorí Verstappen.

„Tentoraz sa však dostal pod podlahu a zničil celú jej ľavú zadnú časť. Odvtedy som len strácal a auto bolo neriaditeľné. Snažil som sa zo seba vydať to najlepšie a vďaka safety caru sme získali nejaké pozície, takže bolo to všetko o limitácii škôd,“ dodal Max.

Na druhej strane, zo svojho nemalého náskoku na Charlesa Leclerca dnes stratil iba šesť bodov, čo je vzhľadom na okolnosti a príležitosť, akú Ferrari malo, naozaj dobrý výsledok. Red Bull tak opúšťa Silverstone relatívne nezranený.

 „Myslel som si, že mám defekt, ale nebolo to tak. Hovorím si však, že skončiť siedmy s takým autom je stále dobrý výsledok. Niečo som získal, čo je určite lepšie než nula bodov,“ povedal Verstappen.

Súvisiace články