logo F1online.sk

Max Verstappen: Nelson Piquet nie je žiaden rasista

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala1. 7. 2022

Bolo správne zakázať Nelsonovi Piquetovi vstup do padoku za jeho slová s rasistickým podtónom, ktoré adresoval Lewisovi Hamiltonovi? Spomedzi pilotov kritizoval tento krok len málokto. Jedným z nich je Max Verstappen, ktorý trojnásobného majstra sveta z Brazílie pozná azda najlepšie z celého padoku, keďže má potenciál stať sa jeho zaťom. A tvrdí, že Piqueta nemožno označiť za rasistu.

Prakticky celý formulový padok vo štvrtok svetu odkázal, že by sme si mali konečne uvedomiť, že tretie tisícročie sa už začalo, a doň takéto prejavy nepatria. Lewis Hamilton zašiel ešte ďalej a vyhlásil, že bývalým osobnostiam efjednotky so staromódnymi názormi vrátane Nelsona Piqueta, Bernieho Ecclestonea či dokonca Jackieho Stewarta by Formula 1 nemala poskytovať platformu na šírenie ich názorov, pretože jej sami škodia, a škodia tiež celému svetu.

V padoku sa medzitým otvorene hovorí o tom, že Nelson Piquet má už doň vstup zakázaný. Max Verstappen tento krok neschvaľuje. “Je lepšie viesť otvorený rozhovor. Keď začnete ľudí takto odstavovať, situáciu nezlepšíte, nekomunikujete.”

“Komunikácia je naozaj dôležitá, pretože nejaký zákaz vám nepomôže dosiahnuť váš cieľ. Vy sa snažíte ľudí vzdelávať, preto je lepšie sa s nimi o tom porozprávať. Takéto veci sa dajú veľmi ľahko vyriešiť,” uvažuje úradujúci majster sveta. “Keď sa s niekým hádate, nahneváte ho a následne sa dobre porozprávate a ospravedlníte, je to lepšie, a tu je to rovnaké. Nie je to ľahké pre človeka, ktorého ste naštvali, ale takéto veci sa dajú ľahko odpustiť, pokiaľ sa poučíte zo svojich chýb. On sa zo svojich slov poučil.”

Max Verstappen musel vo štvrtok reagovať na slová otca jeho priateľky Kelly Piquetovej viackrát a zakaždým na vec pridal aj iný pohľad. Keď sa ho novinári na Piqueta spýtali prvýkrát, uznal, že použiť také slová “nebolo správne”, zároveň však zdôraznil, že ho nevystihujú.

“Tie slová neboli vhodné, aj keď je tu kultúrny rozdiel a aj keď sa u nich niečo hovorilo, keď boli mladší,” pokračoval Verstappen narážajúc na príspevok Rodriga Piqueta na Instagrame, ktorý “lajkla” aj Kelly Piquetová, o tom, že ich stará mama bežne volala “neguinhos”. “Nech je to lekcia, aby sa to slovo nepoužívalo. Je urážlivé, najmä dnes, a celá táto téma sa ešte zväčšuje.”

“Ja som strávil s Nelsonom nejaký čas, viac ako priemerný človek, a rozhodne nie je rasista. V skutočnosti je to naozaj milý chlapík,” zastal sa Piqueta pilot Red Bullu. “Aj z jeho vyhlásenia sa dá na to slovo pozerať dvoma spôsobmi, ale aj tak je lepšie ho nepoužívať. Nie je to o tom slove na en, je to o slovníku, ktorý môže niekoho uraziť. To platí o každom človeku na tomto svete, nie iba o Lewisovi.”

Max Verstappen napokon prezradil, že sa nechystá na danú tému hovoriť s Lewisom Hamiltonom a ani s Nelsonom Piquetom. “Nepotrebujeme sa o tom rozprávať, rovnako ako každý pilot aj on má môj rešpekt a vie, aké mám z tejto situácie pocity, čo si o nej myslím,” poznamenal na margo Hamiltona.

K Piquetovi doplnil: “To nie je moja úloha, aby som hovoril so svojím svokrom. Nezájdete za svokrom s tým, že hej, človeče, toto nebolo správne! Myslím si, že to vie aj on sám. Nepotrebuje, aby som ja za ním chodil a hovoril mu, čo je správne a čo nie. On to povedal sám vo svojom vyhlásení, že použil nevhodné slovo, tak kto som ja, že by som sa s ním mal o tom baviť? Nemyslím si, že by to niečo zmenilo.”