logo F1online.sk

Leclerc: Nasledujúce štyri veľké ceny budú veľmi dôležité

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala1. 7. 2022

Jeho strata na čelo šampionátu je priepastná, ale určite nie nezmazateľná. Charles Leclerc verí, že svoj premiérový titul môže získať už v tejto sezóne. Kľúčové však bude zvládnuť nasledujúce štyri veľké ceny lepšie ako jeho úhlavný nepriateľ Max Verstappen.

Dve vypadnutia v Španielsku a Azerbajdžane, pokazená stratégia v Monaku a výmena motorových komponentov v Kanade. Charles Leclerc si na posledných štyroch pretekoch veľa radosti neužil. Dnes na Maxa Verstappena stráca 49 majstrovských bodov.

“Po tých posledných pretekoch nie sme zrovna v najlepšej situácii,” povzdychol si Charles Leclerc vo štvrtok. “Neustále sme tlačili na limit. Presne to musíme robiť, ak chceme vyhrať tento šampionát. Som si istý, že tím bude tlačiť naplno, ja pôjdem naplno. Všetci sme extrémne motivovaní, aby sme mali hladšie preteky, aby sme chytili rytmus a získali späť body, ktoré sme stratili na posledných troch veľkých cenách.”

“Pre tím to boli ťažké časy, ale myslím si, že od začiatku sezóny sme pracovali extrémne dobre, toto nemusíme meniť,” pokračoval monacký pretekár. “Samozrejme, objavili sa nejaké problémy so spoľahlivosťou, ktoré musíme čím skôr napraviť. Plne dôverujem tímu, že dokáže tieto veci vyriešiť čím skôr.”

A hoci vylepšovanie spoľahlivosti pohonných jednotiek je povolené, inžinierom sa nepodarí všetky chyby odstrániť hneď. Ak je problém o čosi rozsiahlejší, najprv bude musieť dodávateľ motorov pripraviť novú špecifikáciu daného komponentu, a následne ho aj nasadiť, čo by v Leclercovom prípade znamenalo ďalší trest.

“Zaberie to nejaký čas,” uznáva Leclerc. “Ale medzitým sa musíme koncentrovať na našu prácu na trati. Veríme si však v tom, že ak na trati spravíme všetko perfektne, tak máme auto a ľudí v tíme na to, aby sme vyhrávali preteky a aj celý šampionát. To je náš cieľ.”

Pilot Scuderie rozhodne nestráca nádej, veď ročník 2022 nie je ešte ani vo svojej polovici. “Posledné štyri alebo posledných päť pretekov nám to dosť sťažili. Ale to neznamená, že by to bolo nemožné. Stále tomu verím rovnako ako pred piatimi pretekmi. Bude to ťažšie, ale možné je všetko.”

“Samozrejme, to bude dôležité,” pokračoval Leclerc po doplňujúcej otázke, kedy by Ferrari malo začať odpovedať. “Myslím si, že nasledujúce štyri podujatia budú veľmi dôležité, ešte pred letnou prestávkou. Do nej by sa nám vstupovalo skvele, keby sme mali za sebou štyri dobré preteky.”

“Teraz sa potrebujeme koncentrovať sami na seba. Rýchlosť máme, ak budeme mať čisté víkendy, výsledky sa určite dostavia. Ale opäť hovorím: Musíme sa koncentrovať na seba, ten zvyšok príde,” doplnil.