logo F1online.sk

Rosberg: Ferrari už nemá čo stratiť

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala27. 6. 2022

Výsledkové prepady k Formule 1 neodmysliteľne patria a mnohým sa z priepasti podarí vyhrabať. Ferrari sa však v posledných veľkých cenách prepadlo tak dramaticky, že podľa Nica Rosberga už nemá nad čím špekulovať a musí hrať vabank, ak chce živiť svoje majstrovské nádeje.

Po prvých troch veľkých cenách sa zdalo, že tento ročník bude režírovať Scuderia. Charles Leclerc mal na čele jazdeckého šampionátu 46-bodový náskok pred Verstappenom, ktorý sa Holanďanovi zdal byť nedostihnuteľný. Napokon stačilo pár zaváhaní a situácia sa otočila: Teraz má 46-bodový náskok Max Verstappen, no dokonca pred Sergiom Pérezom.

Ferrari už podľa Nica Rosberga nie je pod takým tlakom, keďže aj verejnosť si postupne začína uvedomovať, že sny o titule sa rozplývajú a zachrániť ich nebude ľahké. “Teraz už v podstate nemajú čo stratiť,” uviedol majster sveta z roku 2016 pre Sky Sports.

“Teraz sa už len musia do toho zahryznúť a potom uvidia, čo sa dá z toho získať. Samozrejme, potrebujú vyriešiť problémy so spoľahlivosťou, ale tlak na nich už do istej miery poľavuje,” pokračoval expert britskej televízie. “Po prvých pár pretekoch boli obrovskými favoritmi, ale teraz sú už veľmi pozadu. Nemajú čo stratiť, treba to skúsiť, naplno zatlačiť. Potom sa uvidí, čo sa s tým dá ešte robiť.”

Netreba však zabúdať na to, že ešte nie sme ani v polovici sezóny. Stať sa môže čokoľvek, stačia dve vypadnutia Maxa Verstappena a Ferrari bude späť v hre. Vlani sa takáto predpoveď Tota Wolffa naplnila.

Problémom je však spoľahlivosť Scuderie, bez nej tento rok titul nezíska. Aj preto by si Nico Rosberg vybral Red Bull, keby sa mal rozhodnúť, do ktorého auta sa posadí. “Bol by to rozhodne Red Bull,” prikývol bývalý jazdec Mercedesu. “Možnože to nie je až taká ľahká otázka, ale z pohľadu pocitov musím povedať, že Red Bull, pretože v poslednom čase sa kazilo Ferrari a nie Red Bull. Musia tie veci vyriešiť.”