logo F1online.sk

Red Bull dominuje, vyhlásil Marko

Max Verstappen, Helmut Marko a Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 6. 2022

Sedem víťazstiev z deviatich pretekov, jazdci na prvom a druhom mieste celkového hodnotenia a náskok 76 bodov na čele Pohára konštruktérov. Možno povedať, že Red Bull v sezóne 2022 dominuje? Podľa Helmuta Marka áno.

Pri pohľade na celkové hodnotenie to tak možno aj vyzerá, avšak celkový obraz na trati je trochu zložitejší. Ako Ferrari, tak Red Bull majú veľmi dobre tempo a rozhodujúcim faktorom je v súčasnosti to, ktorý z tímov zahodil vlastnou vinou menej bodov. Strategických, jazdeckých či technických chýb zatiaľ urobil menej Red Bull, a tak si môže Max Verstappen užívať pohodlné vedenie v celkovom hodnotení.

„Najdôležitejšie je dokončiť preteky a vyhnúť sa všetkým týmto záležitostiam okolo spoľahlivosti,“ povedal Marko pre Autosport.

„Práve ťaháme neuveriteľnú sériu. V prvej polovici sezóny sme sa vždy len doťahovali, ale teraz dominujeme. Musíte povedať, že keď sa vám podarí vyhrať sedem pretekov z úvodných deviatich, tak to je dominancia,“ prehlásil Rakúšan.

Red Bull si tak užíva najlepší štart do sezóny od roku 2011, kedy Sebastian Vettel vyhral šesť z úvodných ôsmich podujatí. V danej sezóne tento tím skutočne dominoval, keď Seb získal jazdecký titul s náskokom 122 bodov a Red Bull konštruktérsky so 153-bodovým náskokom. Čaká ich niečo podobné aj teraz? Nuž, Max Verstappen i Sergio Pérez nedokončili už po dva preteky, čo rozhodne netreba brať na ľahkú váhu.

„Spoľahlivosť vám vždy robí starosti, ak máte auto, ktoré je tak veľmi na limite,“ povedal Marko. „Vidíte to aj u Ferrari. Jediný, kto nemá problémy so spoľahlivosťou, je Mercedes, ale tam museli v priebehu niektorých pretekov spomaliť pre problémy s prehrievaním.“

Súvisiace články