logo F1online.sk

Verstappen bol bezradný: Ani teplejšie počasie by nám nepomohlo

Autá Lewisa Hamiltona a Maxa Verstappena po kvalifikácii
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala1. 8. 2020

Max Verstappen ešte vo štvrtok skonštatoval, že strata Red Bullu na Mercedes sa podľa neho bude pohybovať medzi dvoma desatinami až jednou sekundou. To sa nakoniec aj vyplnilo, Holanďan zaostal za najrýchlejším Mercedesom o celú jednu sekundu. Náskok úradujúcich majstrov sveta je taký veľký, že podľa Verstappena by im výsledkovo neuškodilo ani horúcejšie počasie.

Z piatka na sobotu sa ochladilo o viac ako desať stupňov, čo Mercedesu vyhovovalo azda viac ako súperom. Verstappen si je istý tým, že to Mercedesu pomohlo minimálne v porovnaní s Red Bullom. Ale určite nie do takej miery, aby to nejako otriaslo pozíciou strieborných šípov.

“Stále by sme ale strácali pár desatín,” vypočítal po kvalifikácii Max Verstappen. “Nemyslím si, že by sa teplé počasie postaralo o taký rozdiel. Keby dnes bolo 35 stupňov, aj tak by sme skončili tretí. Možno by to trochu pomohlo, ale nie až tak.”

Piloti v službách červených býkov boli po piatku spokojní s tým, ako sa ich monopost zlepšil. Šlo však viac o zlepšenie balansu auta ako o zvýšenie celkovej rýchlosti monopostu RB16. Verstappen si preto po kvalifikácii určite nepretieral oči od prekvapenia, že stratil až 1,022 sekundy.

“Nie, nie som prekvapený. Je jasné, že sa stále len učíme o našom aute, snažíme sa ho zlepšiť,” pokračoval Verstappen. “Ale myslím si, že kvalifikácia celkovo bola pomerne OK. V podstate po celú dobu som bol tretí. Myslím si, že som toho nemohol spraviť viac.”

“Moje posledné kolo v Q3 bolo celkom dobré, no mal som trochu problém v poslednej zákrute. Je to veľká strata, ale pokúsili sme sa spraviť všetko, čo bolo v našich silách. Z nášho pohľadu to bolo získať tretie miesto, čo sme aj spravili. Je to lepšia pozícia ako vyštartovať do pretekov zo siedmej priečky.”

Na to, že by Verstappen v nedeľu nejako vyzval Bottasa s Hamiltonom, ani veľmi nepomýšľa. “Normálne nie. Dúfam len, že budeme mať čistý štart. Odtiaľ sa budem snažiť v aute urobiť maximum. Ak to bude znamenať, že ich budeme chvíľu aj prenasledovať, myslím si, že s tým budeme spokojní — a so ziskom nejakých bodov.”

Súvisiace články