logo F1online.sk

Je len otázkou času až dôjde k nejakej vážnej nehode, hovorí o poskakovaní Russell

George Russell
© LAT Images/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 6. 2022

Ani na ôsmom podujatí sezóny sme sa tejto téme nevyhli. Hrboľatý mestský okruh v Baku je miestom priam stvoreným k tomu, aby tu bolo poskakovanie monopostov opäť hlavnou témou. Asi neprekvapí, že je to znovu Mercedes, ktorý toto trápi najviac.

Pilot tímu George Russell má za sebou ďalšiu viac ako solídnu kvalifikáciu. Opäť bol najrýchlejším zo „zvyšku sveta“, avšak so stratou ohromných 1,353 sekundy. Značnú časť tejto straty môžeme pripísať na vrub poskakovania, ktorým monopost W13 opäť trpel dosť výrazne.

„Z kola som mal dobrý pocit, z auta takisto, takže ma celkom prekvapilo, keď som v cieli uvidel stratu 1,3 sekundy. Určite, že toto poskakovanie a narážanie do vozovky bolo extrémne,“ povedal po kvalifikácii Russell.

S týmto fenoménom bojujú tímy už od začiatku sezóny, niektoré úspešne, iné menej úspešne. Rozdiel je nielen v intenzite, ale aj charaktere poskakovania. Mercedes sa v tejto škále nachádza medzi stajňami, ktoré tento problém trápi najviac.

„Jazdíme blízko pri asfalte, aby sme maximalizovali aerodynamické benefity, ale je to brutálne. Ide vás to roztrhať na kusy. Kvôli tomu poskakovaniu ledva vidím brzdný bod na konci rovinky a nemyslím si, že sa to týka len nás,“ hovorí Russell.

„Myslím, že asi tak polovica roštu je na tom rovnako, pravdepodobne je v tom s nami aj Ferrari, ale im to z nejakého dôvodu funguje. Uvidíme, všetci pracujú nesmierne tvrdo na tom, aby sa to pokúsili vyriešiť,“ hovorí britský mladík, ktorý si myslí, že čoskoro sa poskakovanie postará o nejakú vážnu nehodu.

„Podľa mňa je len otázkou času až dôjde k nejakej vážnej nehode,“ prehlásil. „Mnohí z nás sotva dokážu auto udržať na trati, keď sa po rovinke rútime rýchlosťou 300 kilometrov za hodinu a spodkom auta sa odrážame od asfaltu.“

„Formula 2 má podobný problém, keďže filozofia je podobná a podľa mňa to je tak trochu zbytočné. Pri súčasnej technológii nie je nevyhnutné jazdiť pri rýchlosti 320 kilometrov za hodinu len pár milimetrov od zeme. Niečo také je cesta ku katastrofe,“ dodal Russell.