logo F1online.sk

Hill: Ricciardo sa chystal ´doraziť´ Norrisa, no deje sa presný opak

Daniel Ricciardo a Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl8. 6. 2022

Medzi najhorúcejšie témy uplynulých týždňov patrí súčasnosť a budúcnosť Daniela Ricciarda. Austrálčan prehráva s Landom Norrisom na body 11:48 a nevychádza mu ani druhá sezóna v McLarene.

Aj napriek platnej zmluve do konca roka 2023 sa vynárajú špekulácie o tom, či Ricciarda v budúcom roku naozaj uvidíme v „papájových“ farbách. Podľa Zaka Browna existujú určité mechanizmy, ktoré by mohli kontrakt ukončiť aj skôr. V našom článku sme však písali o tom, že zmluva možno hovorí v Ricciardov prospech.

Nech je pravda kdekoľvek, slová Browna určite neboli náhodné. Výkonný riaditeľ McLarenu sa totiž predtým vždy verejne zastával svojho jazdca.

„Zak s tým nevyšiel na verejnosť len preto, že by chcel vyjadriť svoje pocity ohľadom Daniela Ricciarda,“ skonštatoval bývalý pretekár Damon Hill v podcaste F1 Nation.

„Vyskytlo sa veľa dohadov. Médiá sa pýtali, čo s Danielom budú robiť. Každý vidí, že sa výkonnostne akoby zasekol. Nedokáže odomknúť to, čo potrebuje. Viem, že vyhral pred rokom v Monze. Keď sa tam vtedy dostal do vedenia, zrazu sa v ňom niečo zapálilo. Ale to ´niečo´ teraz chýba,“ pokračoval majster sveta z roku 1996.

Damon Hill sa pohybuje v padoku a nielen v tomto podcaste prináša zaujímavé príhody. Jedna z nich sa týka aj obdobia, keď Daniel Ricciardo ešte len prichádzal do McLarenu. Prišiel a na vizitke mal sedem víťazstiev, kým Lando Norris mal za sebou len dve sezóny v F1, pričom v oboch na body podľahol tímovému kolegovi Carlosovi Sainzovi. 

Nasledujúce slová treba brať s určitým nadhľadom, Ricciardo ich zrejme myslel aj čiastočne zo žartu. „Daniel za nami v padoku prišiel. Landovi povedal, že sa ho chystá ´doraziť (voľne sa dá preložiť ako zajazdiť, pozn. red.). Pomyslel som si, že hovoriť takéto niečo je vždy riskantné. Nakoniec to totiž vyzerá tak, že práve Lando ´dorazil´ Daniela, ktorý si s tým nevie poradiť,“ skonštatoval bývalý pretekár Brabhamu, Williamsu, Arrowsu a Jordanu.

Práve v Jordane zažíval Damon Hill niečo podobné ako Daniel Ricciardo v McLarene. Už v roku 1998 sa trápil, avšak vyhral šialené preteky v mokrých podmienkach v Belgicku. Jordan tam tiež dosiahol double, tak ako McLaren v Monze, pričom aj vtedy tím inštruoval druhého Ralfa Schumachera, aby na Hilla neútočil.

V roku 1999 to bolo v podaní Hilla ešte horšie, bodoval len štyrikrát, kým jeho tímový kolega Heinz-Harald Frentzen istý čas dokonca živil nádej na titul. Po tejto sezóne kariéru ukončil. „V roku 1999 som sa nachádzal v podobnej situácii. Mal som 39 rokov a vedel som, že moja kariéra sa blíži ku koncu. Nech som robil čokoľvek, nedokázal som z auta dostať výkonnosť. Nechápal som, čo sa deje a ako to mohlo zrazu zmiznúť. Daniel má len 32, takže ešte určite nepovedal posledné slovo.“

Daniel Ricciardo sa dostáva pod veľký tlak. V podcaste F1 Nation bolo naznačené aj možné spojenie Pierra Gaslyho a McLarenu pre rok 2023. „Tlak a otázky prechádzajú na osobu, ktorá pilota podpísala. Zvlášť ak vynakladáte veľa prostriedkov na drahého jazdca. Ten sa potom nevyhnutne dostane pod obrovský tlak. Či mu to pomôže zrýchliť? Pravdepodobne nie. Avšak ťažko povedať, čo s tým robiť. Zaujíma ma to rovnako, ako nás všetkých,“ uzavrel Damon Hill.

Súvisiace články