logo F1online.sk

Môže McLaren Ricciarda jednoducho vyhodiť? Austrálčan vraj podpísal výhodnú zmluvu

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 6. 2022

Nie, ani dnes vám s témou Daniela Ricciarda nedáme pokoj. Studnica kvalitných informácií k tejto téme sa ešte stále nevyčerpala a je našou povinnosťou sa o tieto správy podeliť, hlavne ak pochádzajú z veľmi hodnoverných zdrojov. Pred, počas i po monackom víkende sa objavilo množstvo kritických slov na adresu Austrálčana a otvorene sa hovorí o možnosti, že McLaren s ním spoluprácu ukončí predčasne. Niektorí významní „insideri“ však pochybujú o tom, že to Zak Brown bude môcť urobiť tak ľahko.

Americký šéf britskej stajne vyšiel na verejnosť hneď s niekoľkými zaujímavými vyjadreniami. V tom prvom Daniela kritizoval a hovoril, že nenapĺňa očakávania.

„Lando má rozhodne navrch. Samozrejme, že by sme Daniela radi videli omnoho bližšie a sledovali dobrú internú bitku. V aute sa však stále necíti komfortne. Skúšame všetko, čo môžeme, ale preňho to bol ďalší víkend plný sklamania,“ povedal Brown.

„Až na Monzu a pár ďalších pretekov, nenaplnila vzájomná spolupráca jeho a ani naše očakávania.“

„Myslím si, že jediné, čo môžete urobiť, je pokračovať v tvrdej tímovej práci, naďalej na to tlačiť a dúfať, že to zakrátko začne klapať,“ uzavrel šéf McLarenu.

Novinári mu s touto témou nedali pokoj a pýtali sa na to aj v priebehu monackého víkendu, ktorý Brown strávil v Indianapolise na legendárnych pretekoch Indy 500, kde nadviazal na svoje predchádzajúce slová a médiá zaujali hlavne jeho slová o „mechanizmoch“ v zmluve austrálskeho pretekára.

„Bavil som sa o tom s Danielom. Momentálne nezbierame také výsledky, v aké sme dúfali, ale obe strany idú naďalej naplno. Myslím, že vlani v Monze ukázal, že dokáže vyhrávať preteky. My však potrebujeme aj vyvíjať naše auto, nie je schopné vyhrávať veľké ceny. Avšak, radi by sme ho videli na vyšších priečkach,“ povedal Brown

„Uvidíme, ako sa veci vyvinú a čo on bude chcieť robiť. Rozbieha sa aj náš testovací program, no nie sme vo veľkom zhone,“ dodal.

Kým väčšina venovala pozornosť časti o „mechanizmoch“, niektorých zaujala aj tá predposledná veta, kde Brown hovorí o tom, že sa uvidí, čo „on“, teda Ricciardo, bude chcieť robiť. Práve na túto časť upozorňuje renomovaný portál The Race a jeho reportér Scott Mitchell, ktorý bol minulý víkend v padoku osobne prítomný.

Aj keď vo svojom článku otvorene pripúšťa, že výkonnostné výstupné klauzuly sú v kontraktoch bežnou vecou a fungujú „na obe strany“, možno je v tomto prípade práve Ricciardo tým, ktorý má v rukách lepšie karty.

„Podľa informácií The Race to nie je McLaren, ktorý si môže vybrať, či kontrakt ukončí predčasne, ale práve Ricciardo je tým, ktorý má možnosť uplatniť klauzulu o ukončení zmluvy. Vyzerá to teda tak, že rozhodnutie o tom, či Ricciardo dodrží svoj kontrakt a odjazdí s tímom aj sezónu 2023, je na ňom,“ prehlásil Mitchell.

Je tak možné, že sme si Brownove slová vyložili zle. Americký biznismen sa možno svojou kritikou snaží znepríjemniť Danielovi život a vyvolať dojem, že už ho v McLarene nechcú. Ricciardo by následne mohol tomuto tlaku podľahnúť a odísť sám.

„Otázka, či Ricciardo vôbec chce takto pokračovať, sa stáva čoraz relevantnejšou. Má neuveriteľne súťaživú osobnosť, pre ktorú bolo jeho trápenie v McLarene rovnakým prekvapením, ako pre všetkých ostatných,“ píše Mitchell.

„Počas víkendu v Monaku prejavoval zreteľné známky toho, akú veľkú daň si na ňom táto skúsenosť vyberá, keď priznal, že prežíva podobné pocity, ako na tom istom podujatí minulý rok, kedy bol nesmierne skľúčený,“ dodal reportér portálu The Race.

„Mám predsa platnú zmluvu,“ prehlásil Ricciardo na sobotnom pokvalifikačnom stretnutí s novinármi. „Nechcem byť na štrnástom mieste, nepretekám kvôli takémuto umiestneniu, avšak aj po dni ako bol tento, mám naďalej stopercentnú dôveru v seba a svoje schopnosti. Možno preto takýto výsledok bolí ešte viac.“

„Takto nejako sa teda cítim. Je to jedna z tých situácií, kedy skrátka musíte pokračovať. Veľmi rád by som bol v inej pozícii, ale odmietam, aby ma to položilo,“ dodal odhodlane.

Sám Mitchell pred Ricciardom a tým, ako zvládol neprestajné bombardovanie otázkami, zložil svoj klobúk a vyjadril mu veľké uznanie. Povedal o ňom, že bol „pôsobivý a zraniteľný zároveň“.

„Mali by ste vedieť, že sa nevyhýbal otázkam o svojej forme, svojom kontrakte a naliehavosti zvrátiť danú situáciu. Na neprestajné otázky nereagoval nijak zle. Bolo cítiť, že sám Ricciardo tiež dobre vie, že akokoľvek nepríjemné tieto otázky sú, je tiež ťažké ich vôbec položiť. Vie, že väčšina ľudí, hlavne tí, ktorí sedia pred ním a hovoria mu tieto veci do očí, sa ho nesnažia dostať,“ píše Mitchell.

„To bola tá pôsobivá stránka. Tou zraniteľnou je, ako stratený niekedy Daniel vyzeral – toto nie je jazdec, ktorý vie ponúknuť veľa odpovedí, čo bolo zjavné pri jeho snahe artikulovať a vysvetliť svoju situáciu.“

„Ricciardo neznie a nevyzerá ako niekto, koho tlačia k odchodu – tak si niektorí možno vysvetlili Brownove slová –, ale neznie ani nevyzerá ako človek, ktorý vie, čo bude o rok. Minimálne to však vyzerá tak, že je to on, ktorý sa rozhodne,“ povedal Mitchell, ktorý tiež dodal, že Ricciardo zatiaľ nepovedal nič zlé ani na svoj tím.

Aby sme na záver neuviedli len jeden zdroj, okrem The Race zmienime ešte reportéra Joea Sawarda, ktorý bol minulý víkend v padoku taktiež prítomný. Joe po každom podujatí publikuje rozsiahly blog o svojich dojmoch z posledného víkendu. Tento posledný obsahoval takmer 20-tisíc znakov a hovoril tam o všetkom možnom, avšak Ricciarda, ktorý bol v Monaku ťažiskovou témou, nezmienil ani slovkom.

Saward však ochotne (aj keď stručne) odpovedá na rozličné otázky v diskusii pod článkom. Jeden z diskutujúcich tam naznačil, že Ricciarda by v McLarene mohol nahradiť Pierre Gasly, na čo Saward odpovedal suchým: „Ten je pod zmluvou v Red Bulle.“ Na čo dotyčný reagoval slovami: „Takisto Ricciardo, ale kontrakty sa predsa dajú ukončiť aj predčasne.“ Na to Saward odvetil: „Len zriedka a stojí to veľa.“

Ani on tak nenaznačuje, že by sa McLaren chystal Ricciarda vyhodiť. Teda, aspoň zatiaľ.