logo F1online.sk

Marko potvrdil, že jazdecká zostava AlphaTauri sa meniť nebude

Pierre Gasly a Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 6. 2022

Zbožné prianie mnohých sa nesplní. Pierre Gasly nikam nepôjde a jeho osud je naďalej plne v réžii Helmuta Marka a Red Bullu. Aspoň tak môžeme vnímať slová poradcu Red Bullu, ktorý v jednom zo svojich posledných rozhovorov potvrdil, že obsadenie všetkých štyroch sedačiek je pre budúcu sezónu stanovené.

V tomto roku sa zrejme nedočkáme veľkých pohybov na jazdeckom trhu. Piloti v troch najlepších tímoch majú zmluvy aj na rok 2023 a veľké prianie mnohých, ktorí chcú vidieť Pierra Gaslyho v niektorom ďalšom tíme, sa nesplní. Niekto by ho v roku 2023 rád videl napríklad v McLarene. To však má hneď dva háčiky, pretože obaja majú platné zmluvy.

Už vlani ako Gasly, tak Red Bull potvrdili, že majú kontrakt až do konca sezóny 2023. Asi nie je ťažké domyslieť si, že v tejto zmluve je všetko nastavené v prospech Red Bullu. Ak by teda Pierre mal možnosť zmeniť tím, musel by s tým súhlasiť aj jeho materský Red Bull. Je zrejmé, že Marko by niečo také urobil jedine v prípade veľmi atraktívnej ponuky, čo sa však zrejme nestane.

Po tom, čo Sergio Pérez predĺžil zmluvu s Red Bullom, zostane Gaslymu jediné, uspokojiť sa so sedačkou v AlphaTauri. „Samozrejme, že som s Pierrom hovoril a vysvetlil mu situáciu. Uvidíme, ako sa to s ním vyvinie po roku 2023,“ prehlásil Marko v rozhovore pre Formel1.de.

Na otázku, či sa Gasly nechce pozrieť na možnosť pôsobiť mimo štruktúr Red Bullu ešte pred vypršaním jeho zmluvy, zaujal Marko jednoznačný postoj. „A aké sú jeho alternatívy? Neexistuje alternatíva, ktorá by bola jednoznačne lepšia než AlphaTauri.“

To je dosť zlá správa aj pre juniorov Red Bullu číhajúcich na svoju šancu. Momentálne ich má tento tím v najlepšej desiatke celkového hodnotenia Formuly 2 hneď troch: Jehana Daruvalu, Jüriho Vipsa a Liama Lawsona. „Dá sa predpokladať, že súčasné jazdecké zostavy sú dané. Podľa mňa je správne, že všetci naši juniori budú musieť ešte rok počkať,“ povedal Marko, ktorý tiež otvorene vylúčil návrat Daniela Ricciarda alebo Sebastiana Vettela do štruktúr Red Bullu.

Súvisiace články